Kiállítással ünneplik a 20 éves világsikert

J.K.Rowling, Harry Potter és a bölcsek köve
Vágólapra másolva!
Az első Harry Potter-kötet megjelenésének huszadik évfordulója alkalmából nyílik kiállítás Londonban, október 20-án, pénteken, A kiállításon J. K. Rowling varázsvilágának számos relikviája mellett a varázslás történetével kapcsolatos dokumentumok és műtárgyak is szerepelnek. A kiállítás 2018. február 28-ig lesz látogatható.
Vágólapra másolva!

Idén húsz éves az első Harry Potter-kötet, ennek évfordulóját pedig egy hatalmas kiállítással ünneplik Londonban, ahol J. K. Rowling varázsvilágának számos relikviája mellett a varázslás történetével kapcsolatos dokumentumok és műtárgyak is szerepelnek.

Harry Potter: A mágia története című kiállításon, a nyolcéves Alice Newton feljegyzése is látható, amben azt írja apjának, a Bloomsbury kiadó egyik főnökének:

A Bloomsbury a ragyogó kritikának köszönhetően adta ki a Harry Potter és a bölcsek köve című regényt 1997-ben, amelyet hat folytatás követett. A regényfolyam világszerte hatalmas sikert aratott és meg is filmesítették.

J.K.Rowling, Harry Potter és a bölcsek köve

A kiállítás kurátora, Alexander Lock azt mondta, a Harry Potter-történetek mágiája mögött történelmi hagyományok sokasága rejlik, amelyekkel J. K. Rowling nagyon is tisztában volt. A tárlaton számos ritka könyv és kézirat tekinthető meg a tárlaton, amik a varázslás folklórjával foglalkoznak,

de varázslóüst, boszorkányseprű és kristálygömb is van a kiállított tárgyak között.

A Potter-történet születését Rowling sok vázlata, rajza, a Roxfort varázslóiskolában oktatott tantárgyak felsorolása és a Roxfort térképe is illusztrálja.

Harry Potter Forrás: Origo

A kiállítás anyagát a Roxfort tantárgyai szerint rendezték el, külön szobát kapott többek között a bájitaltan, a sötét varázslatok kivédése vagy a legendás lények gondozása. Az egyes szekciókban azok

a tárgyi emlékek is megjelennek, amelyeket Rowling belevont a kitalált varázslóvilágba.

A bájitaltannal foglalkozó teremben például a British Múzeumtól kölcsönkapott bronzkori üst is látható.

A február 28-áig megtekinthető kiállításra már elővételben rekordszámú, körülbelül 30 ezer belépőjegyet vásároltak. A tárlatot később New Yorkban is bemutatják.