Sikertörténet: a magyar társulat külföldön is megállja a helyét

Maladype Színház
Vágólapra másolva!
A Maladype Színház társulata december 7-től 9-ig Varsóban és Gdańskban vendégszerepel, Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperáját fogják előadni. Nem ez az első alkalom, hogy a társulat külföldön lép fel, valószínűleg ezúttal is sikerrel.
Vágólapra másolva!

A 2001-ben alakult, állandó társulattal és alkotótársakkal működő Maladype Színház független, kizárólag pályázati forrásokból tartja fenn magát. Ez a függetlenség nemcsak szervezeti forma, hanem szellemiségének és a színházról alkotott elképzeléseinek is lényege. Többször léptek már fel sikerrel külföldön. Legutóbb A kommunizmus története elmebetegeknek című chicagói rendezéséért

nyerte el a legjobb rendező díját

Balázs Zoltán, a színház vezetője.

az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

Jelenet a Maladype Színház Remek hang a futkosásban című előadásából Forrás: Andrea Tiziani

A Maladype Színház társulata idén is útra kel, december 7-től 9-ig Varsóban és Gdańskban vendégszerepel. Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperáját fogják előadni, amit Balázs Zoltán rendezett még 2015-ben, és a szombathelyi Nemkeztközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon a Maladype Színház a Qaartsiluni Ensemble-lal közösen adta elő. A premiert

országos és nemzetközi turné követte.

A darab 2016-ban Az év komolyzenei műve lett, és Artisjus-díjat is nyert. November 12-én, 19.00 órától 25. alkalommal láthatják a nézők a Maladype műsorán, december 7-től 9-ig pedig a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében, a KKM-Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében Varsóban és Gdańskban vendégszerepel.

Jelenet a Maladype Színház Remek hang a futkosásban című előadásából Forrás: Andrea Tiziani

A Maladype egyébként Svájcban is jól teljesített már. A genfi színház igazgatója, Philippe Macasdar 2016-ban

figyelt fel a Maladype szellemiségére,

amikor Balázs Zoltán a kortárs magyar színházi életről, független színházakról tartott előadást. Éppen ezért A Remek hang a futkosásban című kisoperát már a genfi és a bécsi közönség is láthatta korábban. Balázs Zoltán már kidolgozott egy sajátos módszert is, amit a Musiktheatertage Wien fesztiválonon az Aranybogár-módszer című workshop keretén belül elsajátíthattak a résztvevők.