Koncertekkel küzdenek a fair zenehallgatásért

Jónás Vera énekes FOTÓ ÁLTALÁNOS gitár HANGSZER húros hangszer koncert Közéleti személyiség foglalkozása művész SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2011. november 6. Jónás Vera Londonban élő magyar énekesnő ad koncertet Theo Bleckmann Amerikában élő német énekes, zeneszerző előzenekaraként a Trafó Kortárs Művészetek Házában. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Október 26-án, csütörtökön tartják az első Fair Play Napot. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülésére. 
Vágólapra másolva!

2017. október 26-án rendezik az első Fair Play Napot. Csütörtökön országszerte koncerteken és a programhoz csatlakozó zenei alkotók online felületein találkozhat a közönség a Fair Play Nap üzenetével. Ez egy rövid videó, amelyben a hazai zenei élet szereplői fogalmazzák meg, hogy miért fontos nekik, karrierjük szempontjából a fair play.

Jónás Verát idézve: „Minden koncerten el szoktam mondani az utolsó számban, hogy lehet venni lemezt, ezzel támogatjátok az élő és a felvett zenét. Köztudottan a zeneipar óriási hányadát lenyeste az, hogy hirtelen mindenki mindent ingyen megtalál a neten.”

Jónás Vera a Trafóban 2011-ben Forrás: MTI/Mohai Balázs

A ProArt Zeneipari Jelentése a zenei alkotó folyamat fenntarthatóságát is vizsgálja, benne a zenészek jövedelmi viszonyaival. A számaik jól mutatják, hogy a folyamatosan bővülő zenefogyasztás mellett

az alkotók nem jutnak ezzel arányosan jövedelemhez

a hangfelvételek után. A fizikai hordozók jelentősége csökken, a digitális zenefogyasztás válik általánossá. A Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztásra hívja fel a figyelmet. A kezdeményezéshez több koncerthelyszín csatlakozott már, Budapesten az A38, Kuplung, Budapest Jazz Klub, Akvárium Klub, a Helynekem Miskolcon, a Rómer Ház Győrben és a Zebra Szarvason. Zenei terjesztők közül a dalok.hu, a Star Network valamint a WMMusic Distribution.

A klubokban az október 26-i koncertek előtt levetítik az első Fair Play Nap videó üzenetét, melyben Jónás Vera, Váczi Eszter, Mihalik Ábel, a Margaret Island és a Lóci Játszik zenészei beszélnek a fair zenehallgatás fontosságáról.