Aranykorát éli a réz

bányászat vasérc
(FILES) A picture taken on December 27, 2011 shows Komatsu 930 trucks parked at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago. Mining giant Anglo American said on December 8, 2015 that it plans to slash its workforce by almost two-thirds, from 135,000 staff to 50,000 after 2017, under restructuring triggered by tumbling commodity prices. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC / AFP / ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
Ha ma valaki megkérdezi a nyersanyagpiaci befektetőket vagy a bányacégek vezetőit, hogy melyik nyersanyag lesz a következő időszak sztárja, nagy valószínűséggel a réz lesz az általános válasz. Az ok elsősorban a piaci kínálatban rejlik.
Vágólapra másolva!

A réz nagy szárnyalása mögött elsődlegesen az áll, hogy összevetve a felhasznált mennyiséggel, a fém az egyik legritkább ipari nyersanyagnak számít – írja a Financial Times. Ezzel egy időben a réz iránti globális kereslet lényegében stabil. A nagyjából 150 ezer tonnás deficit a kínálat és a kereslet között pedig várhatóan a jövő évben is kitart majd – idézi a Financial Times az International Copper Study Group véleményét.

A réz szűkösségének egyik lehetséges mérési módja az, ha nyomon követjük az ércbányászat során kitermelt rezet. Ez a százalékos arány pedig folyamatosan csökken, ami azt jelenti, hogy

a jövőben egyre nehezebb lesz kielégíteni a keresletet.

A folyamatot jól mutatja, hogy 2010-ben a fenti arány még 1,2 százalékos volt, míg a tavalyi év végére nagyjából megfeleződött, és 0,72 százalékra süllyedt. Mindössze három csoport, a Norilsk Nickel, az Anglo American, valamint a Southern Copper, tudta növelni az arányait.

A réz árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Ezzel együtt a négy legnagyobb rézben utazó bányacég – köztük az állami tulajdonban lévő Codelco of Chile – egyaránt küzd a fenti problémával, amivel párhuzamosan a költségek is emelkednek.

A jövőbeni szárnyalás hátterében részben a megújuló energiák állnak.

Az elektromos autók ugyanis nagyjából 25 százalékkal emelhetik meg a réz iránti keresletet a következő években

– derül ki a Bernstein Research előrejelzéséből. Mindeközben a rézkészletek az elmúlt három évben jelentősen csökkentek.

Mindebből az következik, hogy a bányacégek lendületesen igyekeznek új kínálati forrásokat találni. Sokan a Kongói Demokratikus Köztársaság dél-keleti lelőhelyei felé tekintenek, mindazonáltal

az ország politikai instabilitása továbbra is elrettentően hat.

Eközben az elmúlt évek során egyre nagyobb figyelmet kapott Ecuador is. Nem véletlen, hogy a Londonban jegyzett SolGold részvényei 2015 óta szárnyalnak, ahogy sokan úgy vélik, az ország egyre erősebb szerepet tölthet be a térségben.