A fontnak több kell egy szimpla kamatemelésnél

Mark Carney Bank of England BOE jegybank
Governor of the Bank of England Mark Carney speaks during an Inflation Report press conference at the Bank of England in London on August 6, 2015. The Bank of England has voted to leave its main interest rate at a record-low 0.50 percent in the face of zero inflation, it said today. AFP PHOTO / Anthony Devlin
Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozások szerint a brit jegybank csütörtökön 2007 óta először kamatot emelhet. Noha ez elméletileg erősíthetné a fontot, egyes befektetők mégis inkább a deviza gyengülését vetítik előre.
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy elég lesz a font izmosodásához, ha a Bank of England közel egy évtized után először kamatot emel – mondják a befektetési stratégák. A piacok ugyanis lényegében teljesen beáraztak már egy 25 bázispontos csütörtöki szigorítást, ami azt jelenti, hogy nagyobb elmozdulás csak akkor várható, ha a befektetők kiábrándító híreket kapnak – írja a Bloomberg.

Amennyiben Mark Carney és a jegybank döntéshozói mégis tartanák a jelenlegi kamatszintet, vagy azt kommunikálnák, hogy csak egyszeri emelésről van szó,

akkor a font fokozhatná az elmúlt két időszakban produkált süllyedését

– jelezte Ross Walker, a NatWest Markets vezető közgazdásza.

A brit deviza októberben is gyengülést mutatott az amerikai dollárral szemben, köszönhetően a brexit tárgyalásokkal összefüggő bizonytalanságoknak, melyek erősen rányomják a bélyegüket a befektetői hangulatra.

Bajba kerülhet a font a kamatdöntés után Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Következésképpen a fontnak egy valódi szigorításra lenne szüksége ahhoz, hogy ténylegesen erősödni tudjon – hangsúlyozta Walker. Ha ugyanis a Bank of England nem kötelezi el magát a határozott kamatemelési pálya mellett, a font ismét nyomás alá kerülhet.

A pénzpiacok jelenlegi árazásai alapján 89 százalékos esély van arra, hogy a brit jegybank csütörtökön szigorítja a monetáris politikáját. Mindazonáltal több bank, köztük a Credit Suisse és a Barclays, úgy véli, csupán egyszeri akciót hajt majd végre a Bank of England. Nem véletlen tehát, hogy

a befektetők erősen fókuszálnak majd arra, pontosan hogyan kommunikálnak a döntéshozók.

Ezzel párhuzamosan a jegybank negyedéves inflációs jelentése szintén támpontot jelent majd a jövőbeni politika előrejelzése során.

A Standard Bank devizastratégája, Steven Barrow inkább a font csökkenésére fogad a kamatdöntő ülés közeledtével. Barrow szerint ugyanis ésszerű esély van arra, hogy a jegybank végül nem is szigorít majd, de az mindenképpen kiemelten fontos lesz, a Bank of England milyen közleményt fogalmaz meg a döntéssel párhuzamosan.