Hamarosan a nyugdíj lesz a világpiac egyik motorja

nyugdíj biztonság jó hangulat pénzügyek befektetés stabilitás tervezés
Vágólapra másolva!
Ahogy a világ lakosságának élettartama folyamatosan nő, egyre fontosabb lesz a takarékoskodás a nyugdíjas évekre. Ez a folyamat pedig az alapkezelőknek is komoly előnyökkel jár, mivel a számítások szerint 2025-ig majdnem megduplázódhat a kezelt eszközök mértéke.
Vágólapra másolva!

Az eszköz- és vagyonkezelői szektor által felügyelt eszközök mértéke 2025-ig meghaladhatja a 145 ezer milliárd dolláros szintet, ahogy a kormányok várhatóan egyre kisebb szerepet vállalnak a lakosságok nyugdíjellátásában – idézi a CNBC a PricewaterhouseCoopers (PwC) jelentését.

Tavaly a globálisan kezelt eszközök mértéke elérte a 84,9 ezer milliárd dollárt, ami azt jelenti, hogy a számítások szerint ez majdnem a duplájára emelkedhet 2025-ig. Amennyiben ez megvalósul, úgy

az üzletág eszközállományának éves növekedése 6,2 százalékos lehet.

A PwC szerint különösen lendületes bővülésre lehet számítani Latin-Amerikában, illetve az ázsiai térségben.

A háttérben azonban nem csupán a nyugdíjkérdés áll. A jelentés szerint fontos tényező, hogy a világ leggazdagabb magánszemélyeinek vagyona folyamatosan emelkedik, ráadásul egyre többen tudnak jelentős összegeket felhalmozni. Mindez együtt pedig hatalmas növekedési potenciált biztosít az eszköz- és vagyonkezelői szektor számára.

Nagyot kaszálhatnak a legjobb alapkezlők Forrás: 123rf.com

A PwC ezzel együtt arra számít, hogy a kiskereskedelmi alapok, mint például a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), a mai szintek közel kétszeresére bővülnek, miközben

az olyan alternatív területek, mint az ingatlanok vagy magántőke-befektetések, szintén jelentős növekedést könyvelhetnek majd el.

Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy az eszközkezelőknek csak hátra kell dőlniük és várni a beáramló tőkét. Akik nem elég innovatívak, azok ki fognak esni a piacról. A PwC szerint ugyanis igencsak más lesz a környezet öt vagy tíz év múlva. A cég szakértői arra számítanak, hogy ekkorra sokkal kevesebb alapkezelő működik majd, sokkal alacsonyabb költségek mellett.

Ezzel együtt

a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell a technológiai változásokhoz is.

A mesterséges intelligencia ugyanis hatással lesz a portfólió-kezelésre, miközben a robotikai megoldások a háttérmunkát is átalakítják majd.