Parragh: Készülünk a negyedik ipari forradalomra

Parragh László
"Versenyképesség és növekedés" című könyv bemutatója, MNB 2016.02.22
Vágólapra másolva!
A kamara várakozása szerint a gazdasági szerkezetváltás mellett a jövő évben is fenntartható a gazdasági növekedés, a jövedelmek és a belső fogyasztás is tovább bővül, illetve az egészséges mértéken belül emelkedni fog az infláció - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke Zalaegerszegen, a top 100 zalai céget felvonultató kiadvány bemutatóján.
Vágólapra másolva!

Jövőre gyorsulnak az európai uniós kifizetések, illetve "készülünk a negyedik ipari forradalomra" - mondta. A gazdaság fejlődését hátráltató tényezők közé sorolta, hogy több százezer olyan munkavállaló van külföldön, aki a leginkább vállalkozó típus, a legjobban ért a szakmájához, nyelveket beszél. Az ő hiányuk pedig a GDP-ben is összegszerűen kimutatható.

Kitért az oktatásra, és kiemelte a digitális tudás és a nyelvtudás fejlesztésének szükségességét. Megjegyezte hogy a következő kormánynak újra kell gondolnia a kutatás-fejlesztés-innováció szerkezetét is.

Az MKIK által kezdeményezett bérfelzárkóztatás eredményes volt, a pluszjövedelmek a fogyasztás növekedésében és adóbevételek révén jelentős részben megjelennek a költségvetésben is.

Parragh László Fotó: Polyák Attila - Origo

A megyében a vállalkozások összes árbevétele 4,8 százalékkal csökkent tavaly 2015 adataihoz képest, miközben az országos adat 4,4 százalék volt - mondta Kaszás Anita, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Zala megyei adó- és vámigazgatója a bemutatott toplistáról. A megyében 830 milliárd forint volt tavaly az adózók nettó árbevétele, ez az országos adat 1,1 százalékát jelenti. Zalában tavaly 5,5 milliárd forint társasági adó folyt be, 1,8 százalékkal kevesebb, mint 2015-ben.

A zalai top 100 élén a Gartner Intertrans fuvarozó cég áll, amely közel 20 százalékos növekedéssel csaknem 41,8 milliárd forint árbevételt ért el.

A második a Pannontej Zrt., amely 3 százalék csökkenés mellett 16,6 milliárdos árbevételt realizált. A legnagyobb foglalkozató a megyében a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó WHC Személyzeti Szolgáltató Kft. 2500 dolgozóval, ami 22 százalékkal haladja meg a tavalyelőtti létszámadatot.