Több tízezer főt építhet le a Deutsche Bank

Deutsche Bank
Shareholders of the Deutsche Bank arrive for the company's annual shareholder meeting in Frankfurt/Main, Germany, on May 21, 2015. Deutsche Bank has launched an internal probe into its investments division in Russia, it said Wednesday, as the German media reported suspected money-laundering. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank vezetője az eddigi legvilágosabb nyilatkozatot adta arról, hogy a német pénzintézet a jövőben akár több tízezer álláshelyet építhet le. A csökkenő bevételeket ugyanis ellensúlyozni tudná a technológia fejlődés térnyerése a humán munkaerő kárára.
Vágólapra másolva!

Miközben a Deutsche Bank 97 ezer alkalmazottat foglalkoztat, a nagy versenytársai nagyjából fele ennyi humán erőforrással működnek – hangsúlyozta a Financial Timesnak John Cryan, a bank vezérigazgatója.

A Deutsche eddig mintegy 4 ezer embert épített le a 2015-ben bejelentett terv keretében.

Ennek értelmében összesen 9 ezer embertől válik meg a német pénzintézet.

Cryan azonban jelezte, az ezen felüli leépítéseket az tenné lehetővé, hogy a technológiai változások növelik a bank működésének hatékonyságát.

A bankvezér szerint ezen a téren sokat nyerhetne a Deutsche. Jelenleg ugyanis túlságosan manuálisak a tevékenységek, ami nem csupán a hibalehetőségeket növeli meg, de a hatékonyságot is csökkenti. Cryan szerint a bevételeket generáló front office, valamint a háttértevékenységért felelő back office területek is rossz formát mutattak a banknál az elmúlt időszakban.

John Cryan, a Deutsche Bank vezetője Forrás: AFP/Sebastian Derungs

A Deutsche tervezett változtatásai mögött az áll, hogy a világ egykori legnagyobb befektetési bankja igencsak megszenvedte a válság utáni nehézségeket. Ráadásul igen súlyos bírságokkal is sújtották a pénzintézetet, ami szintén rányomta a bélyegét a vállalat eredményeire.

Mindemellett a 2015 közepén vezetőnek kinevezett Cryan

a befektetők részéről is igen kemény kritikákat kapott.

Noha a vezérigazgató 8 milliárd eurónyi tőkét vont be az elmúlt években, a társaság részvényeinek értéke közel a felére csökkent a vezetése alatt.

A fentiek mellett a Deutsche a múlt hónapban azt ígérte, 900 millió eurót fognak megtakarítani a német kiskereskedelmi leányvállalat, a Postbank integrálásával – az eredeti terv az volt, hogy a céget leválasztják, de idén megváltozott a terv. A teljes költségcsökkentési projektnek azonban 3-4 év is kellhet, mire a bank teljesen realizálni tudja a megtakarítást.