Megvan az európai jelentési szezon nagy nyertese

energia megújuló szélerőmű környezetvédelem
A wind farm of 30 turbines is inaugurated on September 11, 2015 in Chatres, eastern France, making this site the 3rd biggest farm in France and putting the region of Champagne-Ardenne at the forefront of the renewable energy. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
Vágólapra másolva!
Ahogy az európai vállalati gyorsjelentési szezon a végéhez közeledik, jól látszik, hogy az energiaszektor eredményei messze kiemelkednek a többiek közül. Ez pedig nem kizárólag a magasabb olajárnak köszönhető.
Vágólapra másolva!

Számos olaj- és gázvállalat találta meg módját annak, hogy növelje a nyereségességét, még az alacsony olajár uralta környezetben is – idézi a Bloomberg William Hobbs, a Barclays stratégájának véleményét.

Az energiaszektor teljesítményének jelentőségét jól mutatja, hogy míg

ez az iparág 54 százalékos egy részvényre eső profitnövekedést produkált a harmadik negyedévben,

a második helyen álló ingatlanszektor alig haladta meg a 20 százalékot.

A pénzügyi szektor azonban igen kiábrándító teljesítményt produkált, ezen a területen 2 százalékos volt a bővülés – ennél gyengébben csak az egészségügy teljesített.

Összekapták magukat az olajcégek

Az olyan energiavállalatok azonban, mint a BP vagy a Statoil egyaránt lenyomták a harmadik negyedévre vonatkozó elemzői várakozásokat.

A szép eredményeket a magasabb olajárak és az erős költségcsökkentések kombinációja idézte elő.

Mindeközben egyre több olyan jelzés érkezik, amely arra utal, hogy az olajszektor mélyrepülése a végéhez közeledik.

Új nap virrad az energiaszektorra Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Általánosságban az európai vállalati profitok 9 százalékos emelkedést mutattak a JPMorgan összesítése szerint. Ezzel pedig lenyomták az amerikai cégek körében tapasztalt 6 százalékos izmosodást. Az energiavállalatok egyébként mindkét kontinensen erősen támogatták a profitnövekedéseket.

Az energiaszektor javuló kilátásait támasztja alá az is, hogy október 23-a óta, amikor a legtöbb vállalat elkezdett jelenteni, az iparág részvényei 2,8 százalékot erősödtek. Ezen kívül csupán négy másik terület mutatott emelkedést, beleértve például az ingatlanszektort és az autóipart.

Meglepő profitok

Mindez pedig eléggé meg is lepte az elemzők többségét, mivel az energiaszektor ebben az évben a legrosszabbul teljesítő európai iparág volt a részvénypiacon.

A mostani felívelés tehát olyan, mint amikor a főnix újjászületik a hamvaiból

– mondta Guillermo Hernandez Sampere, az MPPM kereskedési vezetője.

Ha nem számítjuk az energiaszektort, akkor az egy részvényre eső vállalati nyereségek 5 százalékkal emelkedtek Európában és 4 százalékkal az Egyesült Államokban. Európában azonban a bankszektor igen jelentősen lehúzta az összesített eredményt – noha voltak erős számok is. A BNP Paribas, a Deutsche Bank, valamint a Barclays egyaránt gyenge teljesítményről jelentettek, köszönhetően a kötvénykereskedésnek, az alacsony kamatoknak, valamint az enyhe keresletnek.