Elindul Európa első bitcoin befektetési alapja

Bitcoin
This June 17, 2014 photo taken in Washington, DC shows bitcoin medals. Bitcoin uses peer-to-peer technology to operate with no central authority or banks; managing transactions and the issuing of bitcoins is carried out collectively by the network. AFP PHOTO / Karen BLEIER
Vágólapra másolva!
Egy Tobam nevű francia eszközkezelő cég beindítja Európa első bitcoin befektetési alapját. A háttérben az áll, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kriptovaluta iránt, ahogy a bitcoin az elmúlt időszakban brutális ralit produkált.
Vágólapra másolva!

A szeptemberig 9 milliárd dollárnyi értékű eszközt kezelő francia Tobam indítja el a kontinens első, bitcoinhoz kötött befektetési alapját. Az európai szinten szabályozatlan alternatív befektetési alap lehetővé teszi az intézményi befektetőknek, hogy növeljék a Bitcoinban felvett kitettségeiket – írja a Business Insider.

A bitcoin egyébként mintegy 5000 százalékot erősödött ebben az évben az amerikai dollárral szemben,

és szerdán megütötte a 8229 dolláros szintet. Nem véletlen, hogy egy ilyen időszakban a befektetők étvágya is folyamatosan nő. Ezt támasztja alá, hogy jelenleg 55 olyan hedge fund van, amely kifejezetten a virtuális fizetőeszközre szakosodott. Ezzel párhuzamosan a tőzsdeóriás CME Group szintén azt tervezi, hogy bevezeti a bitcoinra kötött határidős szerződéseket.

Mindazonáltal komoly problémát okoz, hogy a bitcoin alapvetően szabályozatlan működése számos intézményi befektető számára jogi korlátokat jelent, vagyis ellehetetleníti a befektetést.

Megkönnyítené az európai intézményi befektetők dolgát egy új Bitcoin alap Forrás: AFP/Ethan Miller

A Tobam most abban reménykedik, hogy a befektetési alapja olyan kifinomult megoldást tud kínálni, amely a hagyományos intézményi befektetők szemében is vonzóvá teszi a bitcoint. Noha európai szinten valóban igaz a szabályozatlanság, a Tobam alapját már jóváhagyta a francia szabályozó AMF, illetve az alapot PwC auditálja.

A francia cég a szándéka szerint éppen a bitcoin piacán tapasztalható nehézségeket és kockázatokat igyekszik kiküszöbölni.

A közvetlen befektetések ugyanis komoly kihívásokat jelentenek, kezdve a megfelelő platform kiválasztásától a biztonsági kockázatok minimalizálásáig – mondta Christophe Roehri, a Tobam üzleti fejlesztésekért felelős részlegének vezetője.

Hozzátette, a vállalat célja az, hogy kontroll alatt tartsák ezeket a működési kihívásokat, és lehetővé tegyék a magas szintű befektetők számára, hogy egy befektetési alap keretei között vegyenek fel kitettségeket a bitcoinban. A Tobamnak egyébként Párizsban, Dublinban, New Yorkban, valamint Hongkongban is vannak irodái. A Bitcoin befektetési alap pedig intézményi, illetve minősített befektetők számára nyílik meg.