Átlag 2,4 millió forint lehet az új szuperbírság teteje

bankjegy bankjegytömb húszezres papírpénz pénz pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás készpénzhasználat
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi kötelezettségek szigorítása miatt május 25-től akár milliós bírságot is kockáztat az a cég, amelyik nem ismerkedik meg az unió Általános Adatvédelmi Rendeletének (GDPR) fontosabb rendelkezéseivel.
Vágólapra másolva!

Leegyszerűsítve a vállalkozásoknak nagyon körültekintően kell kezelniük magánszemély ügyfeleik, munkavállalóik, azok hozzátartozóinak adatait, hogy ahhoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá. A szabályozást, nem az egyalkalmazottas mikrocégre találták ki, amelyik még kézzel készíti az összes nyilvántartását, hanem az internetes adatlopások elleni védekezés része.

Ennek alapján kell egy meglehetősen szigorú protokoll szerint eljárni a munkaadóknak, emellett stratégiát, cselekvési tervet kell készíteni és felelős személyt kell kinevezni a feladatokra.

Illusztráció Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nem érdemes ezt félvállról venni, mert a bírság nagyon durva - ahogy a szabályozás, úgy a bírság is a nagy cégekhez van mérve. Így annak felső határa 20 millió euró, vagy a cég bevételének 4 százaléka - a kettő közül az alacsonyabb összeg. A 20 millió euró nagyjából 6 milliárd forintnak felel meg, ennyit egy kkv-nak bizonyosan nem kell fizetnie.

A statiszikák szerint az átlagos kkv Magyarországon 60 millió forint árbevételt ér el, vagyis esetében 2,4 millió forint a bírság.

Ha csak közepesen súlyos szabálytalanságot tapasztal a hatóság az ellenőrzés során, a cég megúszhatja ennek felével, vagyis az átlagos kkv 1,2 millió forinttal. A szabályozás elvileg lehetőséget ad arra, hogy egyes esetekben - tipikusan kis cégek esetében - kisebb legyen a maximális bírság. Egyelőre a magyar szabályozásban nincs ilyen rendelkezés, elképzelhető azonban, hogy itt lesz még változás.