Beborul az ég a brit gazdaság fölött

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Sötét fellegek gyűlnek a horizonton a brit gazdaságban – mondják a UBS bank elemzői. Mindeközben a friss brit költségvetés visszafogta a következő öt évre vonatkozó növekedési kilátásokat.
Vágólapra másolva!

Komoly nehézségek várnak Nagy-Britannia gazdaságára a következő években. Ezt erősíti meg egyrészt az, hogy a szerdán bemutatott őszi költségvetés magában foglalja a büdzsét felügyelő kormányzati szervezet igen negatív előrejelzéseit is. Az Office for Budget Responsibility (OBR) számításai szerint

2021-ig minden évben gyengébb lehet a brit gazdaság növekedése a korábban vártnál.

A friss prognózisban 0,2 és 0,6 százalékpont közti eltérések szerepelnek, a GDP-növekedés pedig 1,6, illetve 2 százalék között alakul majd a következő években – írja a Business Insider.

Mindeközben pedig a UBS bank is kiadott egy elemzést, amelyben a jövőbeni kihívásokra hívja fel a figyelmet. Noha az OBR közlése szerint az állami szektor hitelfelvétele ebben az évben várhatóan alacsonyabb lesz a korábbi prognózishoz képest, a UBS hangsúlyozta,

hosszabb távon egyértelműen erősödő hitelfelvételre kell számítani.

Ezt a trendet pedig már az OBR számai is alátámasztják, melyek szerint 2018 és 2021 között az összesített hitelfelvétel várhatóan 58,8 milliárd fonttal 137,1 milliárd fontra bővül.

A termelékenység csapdája

Ezzel párhuzamosan az OBR jelezte, az emelkedő hitelfelvételt egy rendkívül fontos tényező hajthatja a következő időszakban, amely még a brexitnél is jelentősebb. Ez pedig a brit gazdaság igen gyenge termelékenysége – az erre vonatkozó előrejelzést szintén visszafogták szerdán.

Súlyos probléma lehet az adósság a következő években Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

A UBS stratégája, Jon Wraith úgy foglalta össze a helyzetet, hogy az OBR az előrejelzési horizontján már nem is számít arra, hogy a pénzügyi válság után beállt gyenge termelékenység talpra állhat.

Egy ilyen hosszú gyengélkedő időszak után ugyanis világos, hogy egyes okok rendszerszintűek és nem időszakosak.

Ez a tényező pedig erősen hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet jelentősen visszafogja a GDP-növekedési prognózisát.

Göröngyös utakon

Philip Hammond brit pénzügyminiszter tavaly kijelentette, 2021-re el kívánja érni a 2 százalék alatti strukturális hiányt. Mivel az OBR most úgy számol, hogy a megtisztított hitelfelvétel addigra a GDP 1,3 százalékáig csökken majd, ez azt jelentené, hogy a jelenlegi várakozások szerint a kormány képes lesz végrehajtani ezt a tervet. Mindazonáltal

a gyengébb termelékenységre utaló legfrissebb előrejelzések arra utalnak, hogy Hammond pénzügyi mozgástere igencsak beszűkült a márciusi várakozásokhoz képest.

Amennyiben pedig a termelékenység jelenlegi csökkenési trendje folytatódik, úgy a kormány válasza vagy további fiskális szigorítás lehet, vagy a korábban megfogalmazott célok elhagyása – tette hozzá Wraith.