Megállíthatatlan a kínai adósságlavina

Kína jüan IMF adds yuan to top currency basket China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
A Chinese clerk shows new-version RMB (renminbi) 100-yuan banknotes at a bank in Qionghai city, south China's Hainan province, 1 December 2015. The International Monetary Fund admitted China's yuan into its elite reserve currency basket on Monday (30 November 2015), recognizing the ascendance of the country in the global economy. The yuan will join the US dollar, euro, Japanese yen and British pound in 2016 in the basket of currencies the IMF uses as an international reserve asset. IMF Managing Director Christine Lagarde called the decision "an important milestone in the integration of the Chinese economy into the global financial system."
Vágólapra másolva!
Bár a kínai vezetés számára prioritás, hogy csökkentsék a világ második legnagyobb gazdaságának igen magas eladósodottságát, a friss adatok szerint egyre gyorsabban nő a kínai hitelállomány.
Vágólapra másolva!

A kínai vállalatok adósságai a politikai intézkedések ellenére is egyre bővülnek. Ezt támasztja alá, hogy a Reuters elemzése szerint a cégek hitelállománya szeptember végén négy éve nem látott gyorsasággal emelkedett.

Mindez pedig úgy történt, hogy eközben

a kínai kormány folyamatosan igyekszik lépéseket tenni az adósság visszaszorítása érdekében.

A cégeket és az önkormányzatokat például a hitelfelvétel visszafogására ösztönzik, illetve szigorúbb szabályok és alaposabb felügyelet alá vonták a bankok rövid távú hiteleit.

Növekvő adósságkockázat

A probléma súlyát mutatja, hogy egyes számítások szerint a teljes kínai adósság mára akár háromszorosa is lehet a gazdaság méretének. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaly figyelmeztetett, átfogó és hatékony stratégia nélkül

egyre nagyobb a kockázata egy kínai bankválságnak és/vagy a gazdasági növekedés éles beszakadásának.

Ezzel együtt a kínai jegybank kormányzója a múlt hónapban hívta fel a figyelmet arra, hogy megvan a kockázata annak, hogy az ország eszközárai hirtelen, hosszú növekedési periódus után, beszakadjanak. A folyamatot pedig éppen az adósságokból vagy a devizapiacról érkező nyomás indíthatja el.

Egyre veszélyesebb a kínai hitelállomány Forrás: AFP/Liu Jin

A Reuters 2146 Kínában jegyzett vállalat teljes adósságát tekintette át, és arra jutott, hogy a szeptember végi adatok 23 százalékos éves hitelnövekedést mutatnak – ez 2013 óta nem látott gyorsaság. Az elemzés az országban jegyzett társaságok háromötödét teszi ki, azonban nem tartalmazza a pénzügyi vállalatok adatait, melyek eddig a leginkább érezhették a kormányzati kockázatcsökkentési erőfeszítések eredményeit. Az egyes iparágakat tekintve az ingatlanszektor növelte leginkább a hitelállományát az elmúlt öt év során.

Minden oldalról fenyeget a veszély

Ráadásul az adósságoktól egyébként is erősen sújtott állami cégeknél a bevételek nagyjából 27 százalékára ugrottak az adósságokkal összefüggő költségek az elmúlt negyedévekben – ez a legmagasabb arány volt az elmúlt öt év során. A harmadik negyedévben azonban némileg javult a helyzet, mivel a bevételek erősödésével az arány 24,47 százalékra csökkent.

A vállalatok mellett eközben

a háztartások hitelei is egyre nagyobb fejfájást okoznak.

A háztartások fogyasztói hitelei ugyanis közel 30 százalékos növekedést mutattak októberben a tavalyi év közepéhez képest, és elérték a 30 200 milliárd jüant.