Olasz mesterek az egyik legnagyobb magyar építkezésen

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. telephelye Ürümön. Reneszánsz Kőfaragó Zrt. kőfaragás műhely szobrászat szobrászműhely munkavédelem por levegőszűrő maszk légszűrő maszk
A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. telephelye Ürümön.
Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy ahhoz, hogy egy építkezés gördülékenyen haladjon, tőlünk nyugatabbra kell keresni hozzáértő szakmunkásokat – áll a Tópark ingatlanberuházójának közleményében. A hazai szakemberhiány most felélesztette ezt a gyakorlatot.
Vágólapra másolva!

Talán kevesen tudják, hogy megszámlálhatatlan magyarországi épület díszeit olasz kőfaragók készítették a korábbi időkben. Most újra érkeztek hozzánk itáliai mesterek. Az ország egyik legnagyobb most zajló ingatlanfejlesztésén, a Tóparkon, szardíniai kőfaragók dolgoznak.

Hiánygazdálkodás a munkaerőben

Az építőiparban kialakult sosem látott mértékű szakemberhiány sokféleképpen csapódik le a budapesti lakásépítési piacon. Az Origo is megírta, hogy van olyan projekt, ami pont ennek okán el sem tudott indulni. Olyannal is találkozni, ahol

jelentős csúszással kell számolni, mert a kivitelezők nehezen vagy egyáltalán nem találnak elegendő számú szakmunkást.

A horgászásra is alkalmas Törökbálinti-tó, mögötte a Tópark ingatlanberuházás keretében épülő, irodákat, kereskedelmi létesítményeket és lakásokat magába foglaló objektum Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A megoldások változatosak. Több helyen a magyar munkaerőt ukrán és szerb vendégmunkásokkal pótolják.

Az eddigi tapasztalat azonban az, hogy pár hónap után sokan közülük továbbmennek nyugatabbra, a magasabb fizetés reményében.

Sok, Magyarországtól délre vagy keletre fekvő országból érkező vendégmunkás számára az itteni munkavállalás csak átmeneti állomás, nem végleges cél.

Nyugatról is

A Tópark az ország egyik legnagyobb, zajló ingatlanfejlesztése is. Ennek beruházója más úton indult el. A cégnél egészen Olaszországig mentek, hogy minőségi munkát kereső szakembereket találjanak. A helyszín végül Szardínia lett.

Az itt dolgozó kőfaragókkal kötött megállapodás eredményeként,

a mesterek több mint egy hónapja dolgoznak már a kivitelezésen.

A kezdeti tapasztalatok alapján, az együttműködést hosszú távra tervezik mind a megrendelői oldalon, mind a kőfaragók többsége.

Munkában a kőfaragó (illusztráció) Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ahogy az Origo is megírta, a Biatorbágyhoz közeli Tópark-projektet néhány éve még szellemvárosként emlegették. A projekt keretében a tervek szerint 350 darab lakást, több tízezer négyzetméternyi irodaterületet és kiskereskedelmi üzlethelységet alakítanak ki.