Karácsonyi húzás? Na, ne! Mi a teendő?

céges karácsony
Vágólapra másolva!
A legtöbben jólesőn emlékeznek az iskolás évek karácsonyi húzására, így nem meglepő, hogy sok esetben felnőttként is követik az hagyományt: adott körben úgy ajándékozzák körbe egymást az érintettek, hogy mindenki felírja a nevét egy darab papírra, melyek bekerülnek egy kalapba, ahonnan mindenki húz egyet, és a húzó ajándékozza meg a cetlin szereplő név tulajdonosát. Vannak olyan munkahelyek, ahol ez szintén egy bevett módszer arra, hogy a kollegák megajándékozzák egymást, kérdés az, ki mennyire örül ennek. Most tippeket adunk ahhoz, milyen ajéndékot vegyen annak, akit alig ismer.
Vágólapra másolva!

Baráti körben

Gyakorlatias baráti körre vall, ha ezt a módját választják az ajándékozásnak. A meglepetések kiválasztásánál tekintettel kell lenni a társaságot meghatározó szellemiségre, hiszen sokszor egy-egy rosszul választott, a legtöbbektől „idegen" ajándék kellemetlen légkört teremthet, és az ünnepre való tekintettel óvakodjunk a banális tréfáktól is.
Emellett javasolt megállapodni az ajándékra szánt összegben, amely korlátot szab a költekezésnek.

Forrás: Shutterstock/Science Photo Library/Caia Images

Érdemes biztosra menni, és praktikus ajándékkal meglepni a másikat, azonban illik valami személyes üzenettel is ellátni az ajándékot. Egy jól megválasztott könyv, pár soros üzenettel az első oldalon, egy üveg bor egyedi címkével, vagy egy otthonra szánt használati tárgy személyre szabása (gravírozott toll, dekorált bögre) jó ajándék lehet. A meglepetés személyessé tétele azért kiemelten fontos baráti körben, mert ezzel jelezzük az érintett felé, hogy figyelünk rá, törődünk vele.

Céges karácsony

Más a helyzet azonban, ha a kollégákkal döntenek úgy a cégnél, hogy így ajándékozzák egymást. Ebben az esetben érdemes egy-egy hasznos irodai eszközzel meglepni munkatársunkat, és illik ellátni egy személyes kísérőajándékkal is. Például egy szép bögre egy csomag minőségi kávéval, vagy bonbonnal nyerő választás lehet, éppúgy, mint egy gravírozott toll, vagy egy tréfás naptár.

Kedvező légkört teremt az irodában, ha az egymástól kapott figyelmes ajándékok veszik körbe az együtt dolgozókat, és végigkóstolják az egymástól kapott kávé-, tea-, vagy csokoládékülönlegességeket.

Egy kézműves termék (lekvár, méz, de akár dísztárgy is) mindkét nem számára ideális ajándék, hiszen ezek olyan hétköznapi élelmiszerek különleges változatai, amelyek minden háztartásban értékesek.

Karácsonyi ajándéknak tökéletes lehet a házi lekvár Forrás: Shutterstock

Nagyon figyelmes ajándék, főként hölgyek számára, ha egy jövő évi naptárat vásárolunk, amelybe az ismert dátumok (születésnapok, nyaralás, családi események) kreatív módon már bele vannak szerkesztve valamilyen módon.
A hideg téli estéken sokan szeretnek esténként bekuckózni, ők egy karácsonyi hangulatú teacsomagnak örülnek majd a legjobban.
Szintén hölgyeknek irodai szobanövényt (pl. mikulásvirág) adni karácsonykor figyelmes gesztus.

Urak számára egy-egy üveg prémium ital, szivar a klasszikus ajándék, de egy ötletes kulcstartó, vagy használati eszköz (pl. mobiltelefon) praktikus tartozéka, kiegészítője is jó választásnak bizonyulhat.

Szép gesztus, ha a családos kollégákat olyan ajándékcsomaggal lepjük meg, amely nem csak nekik szól, hanem a családjuknak is. Ebben az esetben inkább egy nagy csomag finom csokoládé, egy kiszínezhető/összeállítható karácsonyfadísz, álomfogó, hűtőmágnes, vagy egy puha takaró lehet a megoldás.