Megéri még az idén támogatni a kultúrát

HANDBALL - EHF CHAMPIONS LEAGUE - PARIS SG v VESZPREM CHAMPIONS France HAND HAND-BALL HANDBALL league Paris PARIS SAINT GERMAIN PARIS SG PSG SAINT SPORT
Nikola Karabatic (PSG Hanball) during the EHF Champions League, Group Stage, group B Handball match between Paris Saint-Germain Handball and Veszprem, on November 12, 2017 at Pierre de Coubertin Stadium in Paris, France - Photo Stephane Allaman / DPPI
Vágólapra másolva!
Évek óta fennáll a lehetőség a hazai vállalkozások előtt, hogy társasági adója egy részének kulturális vagy sportcélra ajánlja fel. Érdemes a következő hetekben, a 2017-es társasági adó feltöltésének december 20-i határidejéig rendelkezni az idei felajánlásokról, mivel ebben az esetben az adójóváírás mértéke 2,5 helyett 7,5 százalékos mértékű.
Vágólapra másolva!

Minden Magyarországon társasági adót fizető vállalkozás fizetendő társasági adójának egy részét akár közvetlenül (támogatás útján), akár az adóhivatalon keresztül (rendelkezés útján) felajánlhatja erre kijelölt előadó-művészeti szervezetnek, filmalkotásnak, illetve látvány-csapatsportban érdekelt sportszervezetnek.

2015-től az adóhivatalon keresztül zajló felajánláshoz kapcsolódóan maximum 7,5 százalékos adójóváírás vehető igénybe.

Az adójóváírás mértéke függ a felajánlás időzítésétől. Amennyiben azt a társaságok a havonta vagy negyedévente fizetendő társasági adóelőlegükből, vagy – az adóelőleg kiegészítésre kötelezettek – a december 20-án esedékes feltöltési bevallásuk során teszik meg, az adójóváírás mértéke 7,5 százalék lesz. Ha a felajánlásra csak az éves társasági adóbevallásban kerül sor, a jóváírás mértéke már csupán 2,5 százalék. Az adóhivatal a jóváírás megállapított összegét naptári éves adózók esetében július 1-jén vezeti át az adózó adó-folyószámlájára.

Elég látványos csapatsport Forrás: DPPI/Stephane Allaman

A társaságiadó-felajánlás az adójóváírás mellett további előnyökkel is jár a társaságok számára – mondta Kocziha Andrea, a BDO Magyarország adózási igazgatója. – Amellett, hogy a felajánló szervezet rendelkezhet arról, hogy fizetendő társasági adójának maximum 80 százalékát milyen konkrét célra fordítsák, látvány-csapatsport szervezetek támogatása esetén a rendelkezett összeg 12,5 százaléka erejéig reklámszolgáltatást is kérhet a kedvezményezett sportszervezettől.

A folyamat problémamentes lebonyolítása érdekében célszerű lehet tanácsadóra támaszkodni, aki – igény esetén – segíthet a támogatott szervezet kiválasztásában, a támogatási összeg optimalizálásában és átvállalja a folyamat valamennyi adminisztrációs lépését is.