Nem vásárolnak hitelből a magyarok

karácsony és távmunka, laptop, karácsony, ünnep, munka, ajándék
A távmunkáé a jövő
Vágólapra másolva!
A magyarok mintegy 40 százaléka úgy érzi, többet költ karácsonyi ajándékokra, mint megengedhetné magának - derül ki az Intrum Justitia novemberben készített Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből. Nem magyar sajátosság ez, hasonló tendencia figyelhető meg a többi vizsgált európai országban is.
Vágólapra másolva!

Hazánkban és a kontinens más országaiban is csak nagyjából minden ötödik válaszadó jelezte, hogy néha hitelt kell felvennie azért, hogy meg tudja venni a kinézett termékeket. A karácsonyi időszak megterheli a családok pénztárcáját, ennek hatása pedig januárban érződik – derül ki a reprezentatív kutatásból.

A magyarok közel fele szerint pénzügyi szempontból az év legmegterhelőbb időszaka az első hónap. A válaszok együtt mozognak az életkorral: a 18-24 évesek 30 százaléka vélekedik így, az 50 évnél idősebb korosztályból azonban minden második ember.

A megkérdezettek több mint fele állította, hogy az egy évvel korábbi időszakhoz képest ma már nagyobb részben webes felületen keresztül intézi költéseit.

Az online vásárlás lehetősége a kiskereskedelmi forgalmat is felfelé hajtja, hiszen a hazai válaszadók harmada szerint többet vásárol az internetes kereskedés egyszerűsége miatt.

Vásárlásra késztet a média Forrás: Cultura Creative/Cultura/Henglein and Steets/Henglein And Steets

Ugyanakkor szintén minden magyar harmadik fogyasztó úgy érzi, a közösségi média nyomásgyakorlása miatt többet vásárol, mint amire szüksége lenne. A magyar adat nem számít kiugrónak az európai országok között, sőt, átlag alatt van. A többi visegrádi országban a válaszadók több mint fele látja így, míg Romániában a válaszadók majdnem kétharmada.

Szeretünk ajándékozni, és alapvetően semmi baj nincs azzal, ha néha ehhez kölcsönt is igénybe veszünk. Tudatosnak kell azonban maradnunk, hiszen csak így biztosíthatjuk, hogy a családi kassza stabil maradjon januárban is. Ez a kutatásunk legfontosabb üzenete, hiszen megfontoltság nélkül könnyen végzetesen túlköltekezhetünk – mondta Kis Annamária, az Intrum Justitia üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.