A söröző kínaiaktól drágulhat az alumínium

Alcoa alumíniumipar
Aworker checks aluminium bars on February 15, 2010 at the US aluminium company Alcoa's plant in Portovesme, some 70 kilometers from Cagliari on the Italian island of Sardinia. Alcoa said late January that it planned to "temporarily" shut down the plants in Portovesme and Fusina, northeastern Italy, and a spokesman said there was "no hope" that Fusina would reopen. AFP PHOTO / MARIO LAPORTA
Vágólapra másolva!
A kínai söripar hajthatja tovább az egyébként is erős keresletet az alumínium iránt. A világ második legnagyobb gazdaságában ugyanis az új csomagolási eljárások előnyben részesítik az alumíniumot.
Vágólapra másolva!

Igencsak optimista az alumínium jövőjével kapcsolatban a világ második legnagyobb bányacégének számító Rio Tinto Group. A vállalat a teljes jövedelmének majdnem negyedét az alumíniumnak köszönheti, mely iránt nemcsak a kínai söripar változásai, de az elektromos autók előretörése is növeli a keresletet – idézi a Bloomberg Alf Barriost, a társaság vezérigazgatóját.

A csomagolási szektor egészében érzékelhető ugyanis az átállás az üvegről az alumíniumra,

és ez a folyamat igencsak látványos a kínai italpiac egészét tekintve – mondta Barrios egy hétfői interjúban.

A kínai sörgyártó cégek – mint a Tsingtao Brewery – egyaránt erősödést mutattak a hétfői kereskedés során, miután a UBS Group és a Goldman Sachs is olyan jelentést tett közzé, mely szerint az iparág egészben áremelések várhatók. A UBS úgy számol, hogy a szektor éves profitnövekedése 2018 és 2020 között 28 százalékos lehet, ahogy a kereslet talpra áll.

A kínai ipar átalakulása az alumínium árfolyamára is hatással van Forrás: AFP/Liu Jin

Ezzel párhuzamosan a londoni székhelyű Rio Tinto arra számít, hogy

az alumínium iránti kereslet nagyjából 4 százalékkal fog bővülni a következő öt évben,

és még csak ehhez jön az elektromos járművekből adódó kereslettöbblet – az elektromos autókhoz ugyanis tipikusan több alumíniumot használnak, mint a hagyományos gépjárművekhez.

A finomított alumínium piacán a globális fogyasztás éves növekedése 3-4 százalékos lehet 2018-ban és 2019-ben – mondják a Citigroup elemzői. Mindeközben a kínai kínálat csökkentése hosszú távon alapvetően alakíthatja át a piacot,

a fém árfolyamának emelkedése arra ösztönözheti a szereplőket, hogy máshol növeljék a kapacitásaikat

– teszik hozzá a bank szakértői.

Barrios is kiemelte, hogy a kínai szennyezés-csökkentési törekvések – melyek része az ipar reformja – azt jelentik a világ más régiói számára, hogy a növekvő kereslet kellett maguknak kell gondoskodniuk a kínálatról. Eddig ugyanis Kína nettó exportőr volt, és a növekedés jelentős része az ázsiai országból származott. Ez azonban most megváltozik, amire a világnak reagálnia kell – jelezte a Rio Tinto vezetője.