A japánok dobták az USA-t, és átnyergeltek Európába

jen, Japán, deviza
Vágólapra másolva!
A japán befektetők októberben hat hónapja nem látott mértékben adtak el amerikai állampapírokat, ahogy az USA rövid lejáratú hozamai megemelkedtek, a dollár pedig erősödött a jennel szemben. Az európai adósságpiac azonban egyre vonzóbb.
Vágólapra másolva!

A japán befektetési alapoknak ma sokkal vonzóbb az európai állampapírpiac, mint az amerikai. Ezt támasztja alá, hogy a hivatalos adatok szerint egyre nagyobb lendülettel vásárolnak német, olasz és francia kötvényeket. Mindeközben a brit állampapírokat is elkezdték leépíteni a japán alapkezelők, viszont hét éve nem tapasztalt étvágy mutatkozik az indiai állami és vállalati kötvények iránt – írja a Bloomberg.

A befektetők jelentős részben azért dobták az amerikai állampapírokat, mert

a rövid lejáratú kötvények hozamai megugrottak, amivel feltolták a fedezethez szükséges költségeket is

– mondta Masayuki Kichikawa, a Sumitomo Mitsui Asset Management gazdasági szakértője. Ennek következtében pedig egyre nehezebb kedvező hozamokat elérni az amerikai kötvénypiacon.

A japán alapok nettó 2100 milliárd jen (18,5 milliárd dollár) értékben adtak el amerikai állampapírokat, amire az áprilisi 3700 milliárdos eladási hullám óta nem volt példa. Ezzel párhuzamosan 104,8 milliárd jen értékben vásároltak német, 43 milliárd értékben olasz és 28,5 milliárd értékben francia államkötvényeket.

Az európai kötvénypiac ma vonzóbb, mint az amerikai Forrás: 123rf.com

Noha a Katalóniával kapcsolatos konfliktus megnövelte a japán befektetők aggodalmait, az erős európai gazdasági kilátások elnyomják a politikai bizonytalanságokat – mondta Kichikawa. Ráadásul a fedezeti költségek is alacsonyabbak, mint az amerikai piacon, ami szintén fokozza a kontinens vonzerejét.

Mindeközben a japán alapkezelők nettó 24 milliárd jen értékben adtak el brit állampapírt októberben, ami eltörpül a megelőző hónapban eladott 296,6 milliárd jenhez képest. Az indiai kötvények viszont igencsak vonzónak bizonyultak, tekintve, hogy

a japán befektetők 2005 óta a második legnagyobb mértékben, 40,5 milliárd jenért vásároltak hosszú lejáratú indiai papírokat.

A fenti trend hátteréhez tartozik, hogy az amerikai benchmark állampapírok az elmúlt három hónapban veszteséget generáltak a befektetőknek, aminek eredményeként az idei hozam 2,2 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan az európai szuverén adósságpiac ebben az évben 1,6 százalékos hozamot ért el.