Csúnyán beszakadhat a kínai növekedés

Kína jüan IMF gives RMB strong weighting in currency basket China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 26 August 2015. The IMF on Monday (30 November 2015) gave a major vote of confidence to China and its reform efforts, giving the renminbi greater weighting than the yen or pound as it included the currency in its elite basket of reserve currencies. The vote by the board to make the renminbi the fifth currency in the basket used to value the IMF's own de facto currency followed months of deliberation at the fund and years of lobbying by a Beijing eager for the recognition. The renminbi will become the third biggest currency in the "special drawing rights" basket when it takes effect on October 1. The move is largely symbolic but Christine Lagarde, IMF managing director, called it a "milestone" in China's economic reform "journey" and its integration into the global financial system. For China, the move is a validation of efforts over the past few years to liberalize financial markets and free up flows of funds into and out of China's capital markets.
Vágólapra másolva!
Noha a korábbi várakozásoknál kicsit gyorsabban bővülhet idén a kínai gazdaság, jövőre még így is közel harminc éve nem látott lassú ütemben nőhet Kína GDP-je – közölte az Ázsiai Fejlesztési Bank.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb prognózisok szerint idén 6,8 százalékos lehet a kínai GDP növekedése, szemben a korábban várt 6,7 százalékos bővüléssel – jelezte szerdai előrejelzésében az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB). A vártnál kedvezőbb növekedés mögött a háztartások fogyasztásának érezhető erősödése áll. Mindazonáltal a jövő évre nézve már sokkal több a lefelé ható nyomás – írja a CNBC.

Ennek eredményeként

2018-ban a Kína GDP-je mindössze 6,4 százalékkal nőhet,

köszönhetően a gazdaság „irányított mérséklésének" – mondta Joseph Zveglich, az ADB kutatási igazgatója. Ez pedig a Világbank adatai szerint 1990 óta, vagyis közel harminc éve nem látott alacsony növekedési ütem lenne.

Az „irányított mérséklés" alapvetően arra utal, hogy a kínai vezetés igyekszik egyensúlyozni aközött, hogy leépítse az országban felhalmozódott tekintélyes mennyiségű adósságot, illetve hogy mindeközben fenntartsa a gazdasági növekedést.

Rég nem látott szintre lassulhat a kínai növekedés Forrás: Imaginechina/Wang gang

Ezzel együtt a régiós bővülés is kedvezőbb lehet idén a korábban vártaknál. Ázsia fejlődő gazdaságaiban ugyanis

az export, illetve a belső fogyasztás is erősebben alakulhat 2017-ben, mint ahogy arra korábban számítottak

– közölte az ADB. A szervezet éppen ezért 0,1 százalékponttal 6 százalékra emelte meg a térség idei növekedési előrejelzését. Ez a csoport olyan országokat foglal magában, mint Kína, Hongkong, Dél-Korea vagy Szingapúr, de nem része például Japán.

Jövőre ugyanebben

a térségben 5,8 százalékos lehet a növekedés.

Összevetésképpen az Egyesült Államokban idén 2,2, jövőre pedig 2,4 százalékkal nőhet a gazdaság a legfrissebb várakozások szerint.

A régió vártnál jobb gazdasági teljesítménye mögött jelentős részben az áll, hogy kedvezőbben alakult a kereskedelem, mint ahogy azt az elemzők korábban várták. Ezzel párhuzamosan az ADB jelezte, közelről figyelik az Észak-Koreával fennálló feszültséget, de egyelőre nem érezhetők annak jelentősebb gazdasági hatásai.