Kkv-k is nyerhetnek a Juncker-terven

JUNCKER, Jean-Claude
Maastricht, 2016. december 9. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszél a maastrichti szerződés kidolgozásának 25. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a hollandiai Maastrichtban 2016. december 9-én. Az Európai Unió legfontosabb alapdokumentumai közé tartozó megállapodást 1992. február 7-én írták alá. (MTI/EPA/Marcel van Hoorn)
Vágólapra másolva!
A 2015-ben útjára indított, eredetileg három évre tervezett európai uniós beruházásösztönző intézkedéscsomagot (EFSI) 2020-ig hosszabbítják meg, amivel a várakozások szerint legalább 500 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani.
Vágólapra másolva!

A Juncker-tervnek is nevezett EFSI csomag lényege, hogy az unió büdzséjéből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítse elő, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne, de ilyen ösztönzővel mégis hajlandó belevágni a megvalósításba.

Novemberi közlés szerint az EFSI eddig 49,6 milliárd euró támogatással több mint 250 milliárd eurót mozgósított az EU-ban. Az Európai Bizottság azt közölte, hogy ezen beruházásokból körülbelül 528 ezer kis- és középvállalkozás fog profitálni.

Jean-Claude Juncker Forrás: MTI/EPA/ANP/Marcel Van Hoorn

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) mikro-, kis és középvállalkozásoknak szóló új hiteltermék elindítását jelentette be, összesen 20 milliárd forint keretösszeggel.

A Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció elsősorban olyan vállalkozások számára kínál beruházási célú finanszírozást, melyek méretükből, vagy életkorukból eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnak hitelhez.

A beruházási célösszeg növelésével olyan nagy kockázatú, innovatív projektek kapnak támogatást, amelyek egyébként nem jutnának forráshoz. A befektetéseknek elsősorban a fiatalok munkába állását, a versenyképességet, a környezet és a klíma védelmét, a kutatás-fejlesztést, a fenntartható közlekedést, a kreatív és digitális ipart és a szegényebb uniós régiókat kell támogatnia.