A munkahelyváltás kulcsa a tudatosan tervezett stratégia

thoughtful young woman Computer Telecommuting Student Using Computer Creative Occupation Only Women Women Females Copy Space Hand On Chin Looking Away Homework E-Mail 20-29 Years Day Dreaming Sitting Resting Thinking Working Studying Learning Caucasian Et
a young woman sits at a desk with her work and stares out of the window . she is surrounded by a computer , books and work files . she is either a student or working from home .
Vágólapra másolva!
Néhány évtizeddel korábban teljesen megszokott volt, ha valaki az első munkahelyéről ment nyugdíjba. Ez azonban ma már szinte ritkaságszámba megy, sőt, az is, ha akár csak egy évtizednél többet egy helyen töltünk - írja közleményében a pénzügyi-gazdasági felnőttképzésre specializálódott Perfekt Zrt. Ma már egyre gyakoribb a job hopping, vagyis az 1-2 évenkénti munkahely-, vagy akár szektorváltás is. Bár a munkáltatók nem rajonganak a job hopperekért, a szakértő szerint munkavállalóként, tudatosan felépített stratégiával, könnyen előnyt kovácsolhatunk belőle.
Vágólapra másolva!

Néhány évtizede még általánosan elterjedt volt az, ha a munkavállaló alig néhány helyen dolgozott csak munkába vonulásáig, sőt, nem volt ritka az sem, első és egyetlen munkahelyéről vonult vissza az aktív évekből. Manapság azonban teljesen természetessé vált a gyakori munkahelyváltás. A munkavállalók az aktuális munkahely korlátjai miatt, a kihívások és előrelépési lehetőségek hiánya miatt is fontolóra vehetik a váltást. De éppúgy oka lehet annak a jobb fizetés ígérete, a környezetváltozás iránti vágy is.

A felmondás beadása előtt azonban érdemes alaposan átgondolni a döntést,

hiszen nem kevés kockázatot rejt magában a gyakori munkahelyváltás. Megfelelő stratégia nélkül, könnyű két szék közül a földre esni, állítják a felnőttképző intézménynél.

A gyakori munkahelyváltásból tudatos stratégiával lehet munkaerőpiaci előnyt kovácsolni Forrás: Origo

Érdemes tervszerűen tapasztalatot szerezni

A munkahelyeit gyakran váltogató munkavállaló, komolytalanná, megbízhatatlanná válhat a potenciális munkaadók szemében. Ez azonban nem azt jelenti, hogy muszáj lecövekelni hosszú távon egy helyen.

A tudatos job hopping lehetőséget teremt, hogy a munkavállalók különböző területeken szerezzenek tapasztalatot, többféle munkamódszerrel ismerkedjenek meg és széles kapcsolati hálót építsenek ki.

A lényeg, hogy az egyes karrierállomásokon megszerzett új tapasztalatok, eredmények, kompetenciák egy komplex, professzionális portfólióvá álljanak össze. A sokrétű tapasztalat, gyors tanulási- és alkalmazkodási képesség pedig alkalmat teremt arra, hogy akár más, addig számára ismeretlen területeken is kipróbálhassa magát a munkavállaló

Tanulással érdemes meglovagolni a munkaerőhiányt

A munkaerőhiány miatt a munkaadók sok területen nyitnak a más szektorokból érkező potenciális munkavállalók felé. Ezért akkor is jó esélyek lehetnek a sikeres munkahelyváltásra, ha a munkakörnyezet mellett illetve azzal együtt, szakmát is váltana a munkavállaló.

Érdemes tudatosan megtervezni a váltásokat, a munkaerőhiány miatt ugyanis új képesítéssel könnyebb akár szakterületet is váltani Forrás: Getty Images/sturti/

A képzőcég szerint, egy jól megválasztott OKJ-s képzés elvégzésével egészen új perspektívákat nyithat meg maga előtt a munkavállaló, úgy, hogy a tanulásért nem kell feláldoznia biztos állását sem.

A felnőttképzésben például már néhány hónap alatt, rugalmas időbeosztással is szerezhető új szakképesítés, gyakorlati tudással.

Ezek birtokában pedig jelentősen magasabb bér illetve pozíció elérése nyílhat lehetőség, akár a korábbitól eltérő szakterületen is.