A nyersanyagok menthetik meg Afrikát az adósságválságtól

Afrika naplemente hangulat
Vágólapra másolva!
Súlyos adósságválság fenyegeti Afrika szubszaharai részének gazdaságait a Nemzetközi Valutaalap szerint. Jelenleg úgy tűnik, az egyetlen megoldás a nyersanyagárak felpattanása, illetve a gazdasági növekedés fokozása lehetne.
Vágólapra másolva!

Afrika Szaharától délre eső részének gazdaságaiban a medián államadósság idén várhatóan meghaladja a GDP 50 százalékát, ami igen jelentős növekedés a 2013-ban mért 34 százalékhoz képest. Mindeközben az adósságok költségei átlagosan 10 százalékos szinten alakulnak majd, ami duplája a négy évvel ezelőttinek – idézi a Bloomberg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentését.

Ezzel együtt

már nincs olyan, dolláradóssággal rendelkező szubszaharai ország, amely befektetésre ajánlott kategóriában lenne,

mióta a Moody's és a Fitch idén bóvli minősítésre vágta vissza Namíbia szuverén adósságát.

Hátráltató nyersanyagpiac

Jelenetős problémát okoz, hogy az elmúlt hét évből hatban a nyersanyagok csökkenő hozamokat produkáltak. Ahogy pedig a várakozások szerint Kína gazdasági növekedése egyre lassul,

a kilátások sem túl szépek azon afrikai országok számára, melyekben meghatározó a bányászat, a mezőgazdaság vagy az olaj.

A régió növekedése egyébként az IMF szerint átlagosan 2,6 százalékos lehet ebben az évben, ami bár majdnem duplája a 2016-osnak, de alig haladja meg a népességnövekedést.

A hitelminősítők már elpártoltak Afrika jelentős részétől Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Nem véletlen tehát, hogy az elemzők szerint a térségben komoly kockázatot jelent az adósságnövekedés, különösen akkor, ha egy újabb jelentősebb sokk következik be a nemzetközi nyersanyagpiacon, illetve ha nem pörög fel még jobban a gazdasági növekedés.

Kitéve a külső viharoknak

A helyzet azért is súlyos, mert jelenleg 12 ország van a régióban, amely ki van téve egy esetleges adósságválság kockázatának, ez pedig kétszer annyi, mint négy évvel ezelőtt. Ráadásul

Afrika szubszaharai részén 2015 óta 20 alkalommal minősítettek le szuverén adósságokat, és csupán két alkalommal történt felminősítés

– közölte a Moody's.

Mivel ezek az országok túl nagy adósságállománnyal rendelkeznek, igen erősen ki vannak téve a külső pénzügyi kondíciók minden kisebb változásának – figyelmeztetett William Jackson, a Capital Economics közgazdásza. Hozzátette, amennyiben a nyersanyagárak csökkenésnek indulnak vagy gyenge lesz a tőkebeáramlás a feltörekvő gazdaságokba, akkor a térség országai komoly bajba kerülhetnek. Ez jelenthet magasabb kamatokat, de megszenvedhetik a fizetőeszközök gyengülését is.