A plafont is átszakíthatja a bitcoin szárnyalása

bitcoin
Bitcoin-medálok
Vágólapra másolva!
Amikor a bitcoin árfolyama júliusban még csak 2600 dolláron állt, volt egy elemző, aki azt jósolta, a digitális fizetőeszköz el fogja érni az 5000 dollárt. Most ugyanez az elemző előállt egy lehengerlő előrejelzéssel, amely szerint a bitcoin akár 300-400 ezer dollárig is szárnyalhat.
Vágólapra másolva!

A bitcoin át fogja lépni a 20 ezer dolláros szintet, és csillagászati magasságokba fog emelkedni – mondja egy független elemző, Ronnie Moas. A bitcoin ugyanis már 500 százalékot emelkedett július eleje óta, amikor a szakértő előállt a korábbi jóslatával. Moas most úgy látja, a jelenlegi szintekről újabb 500 százalékos izmosodás várható – írja a CNBC.

Moas még a nyáron állt elő azzal, hogy a bitcoin 2018-ra el fogja érni az 5000 dolláros árfolyamot. Akkor a digitális fizetőeszköz mindössze 2600 dolláron forgott, de mára 19 ezer dollár fölé erősödött, messze meghaladva Moas előrejelzését.

A határ a csillagos ég

Az elemző szerint a bitcoin végül elérheti a 300-400 ezer dolláros szintet is, és ezzel a legértékesebb fizetőeszközzé lépne elő az egész világon. Moas megjegyzése azzal egy időben érkezett, hogy a világ legnagyobb határidős tőzsdéjének számító CME elindította a saját bitcoin-kereskedését.

Noha elsőre úgy tűnhet, Moas csak bemondott egy hatalmas, igen hangzatos összeget, amelyre sokan felfigyelhetnek, a meglátása mögött mégis van ráció.

A kiindulási pontja ugyanis az, hogy mindössze 21 millió bitcoin létezhet összesen, mivel csak ennyit lehet „kibányászni".

A digitális fizetőeszköz iránti radikálisan növekvő kereslet tehát logikusan az egekbe tudja nyomni az árfolyamot.

A bitcoin/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: investing.com

Azt nem tudjuk, hogy összesen mennyi arany áll rendelkezésre a piacon, de azt meg tudjuk mondani, hogy mennyi bitcoin – hangsúlyozza az elemző.

A következő két évben pedig Moas szerint 300 millió ember akar majd megszerezni csupán néhány millió bitcoint.

Ez a brutális eltérés a kereslet és a kínálat között pedig egyre feljebb és feljebb hatja majd az árfolyamot – teszi hozzá.

Nem mindenki optimista

Mindazonáltal nem mindenki osztja Moas véleményét. A szingapúri OCBC bank egyik alelnöke szerint ugyanis az egész bitcoin felfutás rendkívül kockázatos. Vasu Menon úgy véli,

nincsenek meg az erős fundamentális alapok ahhoz, hogy ilyen magasságokba nyomják fel a bitcoin ralit.

Moas szerint azonban a bitcoin menetelése még csak most kezdődött el, és a befektetőknek úgy kellene viszonyulnia a digitális pénzhez, mint ahogy az Amazon részvényéhez volt érdemes az elmúlt 15 évben. Először vásárolni, majd tartani, majd még többet vásárolni, ha az árfolyam csökken. A teljes képhez tartozik, hogy egyelőre úgy tűnik, a bitcoin jóval kockázatosabb befektetés, mint az Amazon.