Dinamikusan nő a kockázatitőke alapkezelő

start up vállalkozás
http://www.dreamstime.com/stock-images-businessman-arranging-startup-blocks-desk-cropped-image-image46362784
Vágólapra másolva!
A Hiventures a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalat, az MFB csoport tagja, a következő években 57 milliárd forintot akar kihelyezni kockázati tőkebefektetések formájában, így méretében és szerepét tekintve is Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kockázatitőke alapkezelő vállalkozása lett.
Vágólapra másolva!

A nyolc hónapja létrehozott Hiventures kockázatitőke alapkezelő eddig ezer projektet vizsgált meg, és 115 pozitív befektetési döntéssel 10 milliárd forint odaítéléséről döntött, amiből 4 milliárd forintot már ki is helyezett a startupokhoz.

A cég két alapot kezel, az egyiket a magyar állam finanszírozza, ez 20 milliárd forintos összeggel rendelkezik, a másik egy uniós alap, amely 37 milliárd forinttal gazdálkodik.

A Hiventures úgy tevékenykedik a piacon, mint bármelyik más kockázati tőketársaság, ötven százaléknál kisebb részesedést vásárolnak a startup cégekben, majd 3-5 év múlva mintegy 30 százalékos éves hozammal kiszállva értékesítik a tulajdonrészünket. Közben arra ösztönzik a vállalkozásokat, hogy folyamatosan növeljék a cégük értékét, és lépjenek ki a külpiacra - mondta Kisgergely Kornél vezérigazgató.

Illusztráció Forrás: Andreypopov | Dreamstime.com

A cég a vállalkozások számára legkritikusabb időszakban, az ötlet kidolgozásától egészen a piaci értékesítés felfuttatásáig tőkével és partnerek felkutatásával segíti a startup cégeket. Ez a teljes startup életúton átívelő támogatási rendszer egyedülálló a piacon és a régióban a vezérigazgató szerint.

A Hiventuresnek nincsenek preferált ágazatai, de a 37 milliárd forintos uniós alapból 7 milliárd forintot az információ-kommunikáció területén kell befektetni. Ezzel együtt a szoftveres megoldások adják a tőkebefektetésért pályázók döntő részét.