A spekulánsok bőséges bónuszokkal zárhatják az évet

befektetés siker luxus gazdagság hangulat
Vágólapra másolva!
Jól alakul az idei év vége a hedge fund menedzsereknek, ahogy egy felmérés szerint 39 százalékkal emelkedhetnek a bónuszok 2016-hoz képest. Ez azonban csak a munkatársak várakozása, amely akár erősen túlzó is lehet, tekintve a cégek teljesítményeit.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett hedge fund menedzserek átlagosan 562 ezer dolláros év végi bónuszra számítanak, szemben a tavalyi 405 ezer dollárral – derül ki az Odyssey Search Partners kutatásából, amely 500 befektető véleményét összesítette. A szektor csúcsán állók azonban még jobban járhatnak. Az ő várakozásaik szerint a bónuszok 79 százalékkal 1,38 millió dollárra emelkednek – írja a Bloomberg.

A hedge fundok teljesítménye ezzel együtt nagyjából 6 százalékot erősödött idén november végéig, lenyomva a tavalyi egész éves 2,8 százalékos teljesítményt

– derül ki a Hedge Fund Research által követett indexekből. Az S&P 500 amerikai részvényindex eközben több mint 18 százalékot izmosodott november végéig.

Ráadásul az átlagos hedge fund már 2009 óta le van maradva a részvénypiac egészétől. A háttérben az áll, hogy sokan úgy látják, a hedge fundok túl magas díjszabásokkal dolgoznak az elért eredményekhez képest.

A hedge fundok már évek óta le vannak maradva Forrás: Dreamstime

Éppen ezért a fenti várakozások akár erősen túlzók is lehetnek. Ha ugyanis a teljesítmények nem nőnek érzékelhetően, a díjszabásokon pedig kitartóan nagy a nyomás,

talán csak vágyálom, hogy a bónuszok ilyen mértékben bővüljenek

– figyelmeztetett Anthony Keizner, az Odyssey partnere.

Mindeközben a magántőke-szektorban utazó szakértők 14 százalékos bónusznövekedést várnak 2017-re – derül ki az Odyssey egy másik kutatásából, amely szintén 500 főt vont be. A vezetők azonban 8 százalékos emelkedésre számítanak, aminek következtében az átlagos bónusz 355 ezer dolláros lenne.

A hedge fundok és a magántőke társaságok között az a jelentős különbség, hogy míg az előbbieknél évente fizetnek bónuszokat, addig az utóbbiak esetében általában ötéves periódusok után osztanak ki jutalmakat és profitrészesedéseket – tette hozzá Keizner.