Vége a brutális áremelkedésnek a lakáspiacon

kulcs eladás átadás ház lakás szerződés
House with blueprints and key
Vágólapra másolva!
Az idén a lakásadásvételek száma a 150 ezret is meghaladhatja, 2018-ra pedig akár 160 ezer adás-vételt vár az Otthon Centrum. 2018-ban a fővárosban a tégla és panellakások esetében 5-15 százalékos, családi házaknál 1-20 százalék közé várható a drágulás mértéke. A legtöbb vidéki városban egységesen 5-10 százalékosan drágulnak a lakóingatlanok.
Vágólapra másolva!

Az értékesítési időben nem várható változás jövőre: a paneleket bő két, a tégla lakásokat három hónap alatt lehet majd értékesíteni. A családi házak félévnyi értékesítési ideje sem fog nagyon változni, bár az Otthon Centrum egy-két hetes csökkenést vár 2018-ban.

A nagy áttörés a beruházásoknál várható, hiszen az elmúlt másfél-két év során megkezdett fejlesztések jelentős részét ekkor adják át. A lakásépítést élénkítő kedvezmények 2019 végi határideje miatt – ha nem hosszabbítják meg – várhatóan tovább élénkül a vásárlási kedv, de az év második felétől csökkenni fog az új beruházások indítása.

Tranzakciószámokban jövőre változatlanul Budapest, a fővárosi agglomeráció és az autópályák menti megyei jogú városok, kiemelten a régióközpontok lesznek fókuszban és az ezek közvetlen szomszédságában található községek, továbbá a Balaton térsége, ezen belül kiemelten a tóparti települések.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschläger

A 2017 január és november között megkötött tranzakciók adatai alapján az Otthon Centrum a fővárosban a XI. kerületen kívül elsősorban a külső pesti kerületekben regisztrált 20 százalékot meghaladó mértékű árnövekedést a használt társasházi lakások körében.

Vidéken, Nyíregyházán 13, Szegeden 7, Debrecenben 3,5 százalékkal drágultak az idei évben a tégla lakások négyzetméterárai, míg Kecskeméten 23 százalékos drágulás mellett a lakásárak elérték Debrecen árszintjét, a 280 ezer forintot. Egerben a drágulás mértéke Kecskemét értékével azonos, azonban az árszint inkább csak Nyíregyháza 220 ezer forintos négyzetméterárait érheti el.

Az alku mértéke várhatóan jövőre is az ideihez hasonlóan alakul majd. A panellakások esetében 5 százalék, míg téglalakások esetében 8 százalék körül alakul majd az alku, azonban a családi házaknál 1-2 százalékos csökkenés valószínűsíthető.