A robotok inkább előléptetnek, mintsem elveszik a munkát

robot AI mesterséges intelligencia
POMONA, CA - JUNE 06: Team Tartan Rescue's CHIMP (CMU Highly Intelligent Mobile Platform) robot uses a hand-held power tool during the cutting task of the Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) Robotics Challenge at the Fairplex June 6, 2015 in Pomona, California. Built by Carnegie Mellon University-NREC, CHIMP took home a third prize check for $500,000. Organized by DARPA, the Pentagon's science research group, 24 teams from aorund the world are competing for $3.5 million in prize money that will be awarded to the robots that best respond to natural and man-made disasters. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A robotika és a mesterséges intelligencia fejlődése több mint 2 millió új álláshelyet hozhat létre 2020-ig, ami meghaladja a megszüntetésre váró állások számát – derül ki egy felmérésből. Vagyis a robotok nettó előnyt jelenthetnek a dolgozóknak.
Vágólapra másolva!

Noha sok helyen olvashatók apokaliptikus előrejelzések a mesterséges intelligencia (AI) előretörésével kapcsolatban, a Gartner kutatócég előrejelzése szerint az AI végső soron több álláshelyet hozhat létre, mint amennyit feleslegessé tesz – írja a CNBC.

Ez azt jelenti, hogy 2020-ig 2,3 millió álláshelyet generálhat a mesterséges intelligencia, szemben azzal az 1,8 millióval, amelyet megszüntet – írják a Gartner szakértői. A rákövetkező öt évben pedig a nettó bővülés mértéke elérheti a 2 milliós szintet is.

Fontos azonban, hogy az egyes iparágak tekintetében igen jelentős eltérések várhatók.

A legnagyobb növekmény a közszférában (egészségügy, oktatás) várható, miközben a legnagyobb csapást a feldolgozóipar és a közlekedési szektor szenvedheti el

– mondta a Gartner igazgatója, Manjunath Bhat.

A robotok tehát nem azt a célt szolgálják, hogy elvegyék a munkát az emberektől, hanem hogy előléptessék őket. Bhat szerint sokkal inkább így érdemes tekintetni a mesterséges intelligencia jövőjére.

Sztárok és ellenvélemények

A Gartner prognózisa azonban jelentősen eltér több technológiai cég vezetőjének előrejelzésétől. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk például korábban arra figyelmeztetett,

az embereknek lényegében össze kell olvadniuk a gépekkel annak érdekében, hogy ne legyenek fölöslegesek,

ha a mesterséges intelligencia elterjed. Ráadásul Musk szerint még az is elképzelhető, hogy az MI területén elfoglalt vezető pozícióért való versengés akár a harmadik világháború kitöréséhez is vezethet.

Sokak szerint nem lesz békés az átmenet az új világba Forrás: © Rick Wilking / Reuters

Egy másik technológiai szakember, Kai-Fu Lee, a Sinovation Ventures kockázati tőkealap vezetője szerint a robotok valószínűleg az emberi munkahelyek 50 százalékát foglalják majd el a következő évtizedben.

Együtt a gépekkel

Bár ezek sokkal pesszimistább hangok, mint amilyet a Gartner ütött meg, a cégnél ezzel együtt belátják, hogy az AI több millió közép- és alacsony beosztású álláshelyet törölhet el. Mindazonáltal hangsúlyozzák,

ennél sokkal több álláshely fog létrejönni a technológiai fejlődés következményeként.

Ezek pedig nem csupán magas képzettséget igénylő menedzsment pozíciók lesznek.

A jelentés kiemeli, a technológiai vezetőknek nem csupán az álláshelyek növekedésére kellene fókuszálniuk. A fejlődés legfontosabb eleme ugyanis az emberi munka kiegészítése lesz a mesterséges intelligenciával, ami nemcsak a régi feladatokat definiálja újra, de egészen új iparágakat is létrehoz.