Kétszámjegyű hozamokkal búcsúzik az év

siker öröm cél nyereség profit hangulat befektetés
Vágólapra másolva!
Az idén tovább robogtak a részvénypiacok, annak ellenére, hogy a befektetőknek számos kockázattal kellett farkasszemet nézniük. A jelenlegi magas árfolyamszintek mellett már kevés alulárazott tőzsdével találkozhatunk, az európai fronton azonban vannak még vonzó lehetőségek a K&H Alapkezelő szerint.
Vágólapra másolva!

„A folyamatosan javuló gazdasági kilátások, a kismértékben emelkedő inflációs mutatók és a jegybankok által nyújtott szinte végtelen likviditás hátszelén 2017-ben is tovább kapaszkodtak felfelé a részvénypiacok. Az előzőekben említett tényezők azonban önmagukban nem lettek volna elégségesek, ha a geopolitikai (pl. Amerika - Észak-Korea konfliktus) vagy éppen a rendszerszintű kockázatok (parlamenti választások, függetlenedési törekvések) nem enyhülnek az év során" - részletezte az eredményeket Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Forrás: K&H

„A kétszámjegyű részvényhozamok igazán jól mutatnak majd a karácsonyfa alatt, de azok sem maradnak ki a jóból, akik inkább a hazai kötvénybefektetések mellett döntöttek. A nemzetközi hitelminősítők és a jegybank nem konvencionális eszközei által is lejjebb tornázott magyar kötvényhozamok még mindig látványosak" - mondta el a befektetési szakember.

2018-as kilátások

A következő évben várhatóan további javulást láthatunk majd a gazdaság teljesítményében, azonban egyes országokban, régiókban (pl. Amerikai Egyesült Államok) egyre közelebb kerülünk a kilábalási ciklus végéhez, ami megnehezíti a jelenlegi árfolyamcsúcsok leküzdését.

Érdemes ilyenkor szelektálni, és a potenciális növekedéssel rendelkező piacok felé fordulni, ahol az értékeltségek még nem rugaszkodtak el a valóságtól.

„Véleményünk szerint 2018 egyik Jolly Jokere az európai börzelehet: a német DAX index esetén az árfolyam/várható eredmény mutató (P/E) értéke jelenleg 13,6 ponton áll, ami közel 15%-kal elmarad a 10 éves rekord szinttől" - tanácsolja Hajósi Péter.

Forrás: K&H

„A kötvénypiacok kapcsán már borúsabbak a kilátások.A rekord alacsony hozamok kora a végéhez közeledik, hiszen az amerikai jegybank után az európai is megkezdheti a monetáris kondíciók szigorítását, ami a kötvényhozamokemelkedését hozhatja magával. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy megfelelő menedzseléssel ne érhetnénk el pozitív hozamot akár ebben a szegmensben is,

de az idén ajándékba kapott hozamokról jövőre már nagy valószínűséggel le kell mondanunk"

- hívta fel a figyelmet Hajósi Péter.