Néha jobb leállni a két ünnep között

MuVi, Aon Hewitt, munkahelyi videó, kampány, legjobb munkahely
Vágólapra másolva!
Az év végi két ünnep között egyre nehezebb munkára ösztönözni a munkavállalókat, közülük az 1980-1999 közt született Y generáció és a 2000 után született Z generáció tagjait pedig szinte lehetetlen. Még olyan is előfordul, hogy valaki inkább felmond, csak hogy elmehessen a szilveszteri buliba. Szemléletmódváltásra van szükség a cégek részéről, mielőtt a helyzet kritikussá válna.
Vágólapra másolva!

A munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkenésével különösen nehéz munkára ösztönözni a munkavállalókat az ünnepek alatt, ezen belül az Y és Z generációs munkavállalók teljesen új attitűdöt és hozzáállás képviselnek. Az idősebb generációval szemben a fiatalabb munkavállalóknál már kevés, ha emberszámba veszik őket, elvárják az érdekeik figyelembe vételét. Ha nem érzik jól magukat egy munkahelyen, gondolkodás nélkül tovább állnak, hiszen válogathatnak az ajánlatok között. Ezt az attitűdöt aztán a régi munkavállalók is átveszik, hiszen látják, hogy működik.

Azokban az ágazatokban ahol nem elkerülhetetlen, megéri alaposan megfontolni, hogy fenntartsuk-e a folyamatos működést.

Megéri a pangás? Forrás: MUVI – Arkon

Arra végképp figyelnünk kell, hogy

ne tegyünk különbséget a szellemi és a fizikai dolgozók között.

Ha egy dolgozó azt látja, hogy az ünnepek között a szellemiek nem dolgoznak, nekik viszont vinniük kell a hátukon a termelést, az komoly elégedetlenséget és elkötelezettségcsökkenést eredményezhet – mondta Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelés szakértő.

A folyamatos üzemű ágazatokban, vagy ahol nem lehet biztosítani a leállást, törekedni kell a minél emberségesebb és igazságosabb munkaszervezésre. Akik túlórákkal és hétvégékkel dolgozták végig az évet vagy más ünnepen is ügyeletben voltak, idén pihenhessenek.

Bevált megoldás plusz díjazást biztosítani azoknak a dolgozónak, akik önkéntesen vállalják, hogy dolgoznak ebben az időszakban.

Emellett a vállalat különféle gesztusokat tehet, amivel ünnepi hangulatot teremt.