Jogokat kapnak az atipikus munkavállalók

coworking
Hány munkaórán át tart ki a csillogás?
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság új javaslatot fogadott el az átláthatóbb és kiszámíthatóbb munkakörülményekről. Bővülnek a munkáltatói kötelezettségek, a munkavállalóknak tájékoztatást kell adni a munkakörülményeikről.
Vágólapra másolva!

A munkaerőpiacon egyre több nem szokványos típusú munkahely és szerződés található, ami azt jelenti, egyre több munkavállalót fenyeget az a veszély, hogy nem érvényesülnek alapvető jogaik, idézte Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos szavait az MTI.

Ezért a javaslat új minimumkövetelményeket irányoz elő, hogy valamennyi munkavállaló kiszámíthatóbb és egyértelműbb munkakörülmények között dolgozhasson.

Illusztráció Forrás: hubwestminster

Az új javaslattal az irányelv hatálya alá kerülnek olyan foglalkoztatási formák, amelyek jelenleg kiesnek a szabályozások alól, például a háztartási alkalmazottak, a marginális részmunkaidős munkavállalók vagy a nagyon rövid szerződéssel rendelkező munkavállalók. A szabályozást olyan új foglalkoztatási formákra is kiterjesztenék, mint a behívásos alkalmazás.

A tervezet új, minimum jogokat is bevezet, mint például a kiszámíthatóbb munka változó munkaidő mellett, kérelem lehetősége a biztosabb foglalkoztatásra, az írásbeli válasz joga, valamint a fizetésbe beleszámított kötelező képzés joga.