A munkáltatók erősítik a magánegészségügyet

lágyéksérvműtét laparoszkópia
Debrecen, 2013. május 6. Laparoszkópos eljárással lágyéksérvműtétet végeznek egy betegen a debreceni Kenézy Kórház műtőjében 2013. május 6-án. A laparoszkópia olyan műtéti beavatkozás, amelynek alkalmával a hasüregbe vezetett 5-12 mm átmérőjű munkacsatornákon keresztül bejuttatott műszerek segítségével, az optika által monitorra kiközvetített kép alapján végzik el a műtétet. A megyei kórházban húsz évvel ezelőtt, 1993. április 16-án végezték el az első ilyen beavatkozást. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az alkalmazottak rendes bérükön túli, úgynevezett cafeteria-csomagjuk részeként egyre több helyen jutnak hozzá magánorvosi szolgáltatásokhoz. 
Vágólapra másolva!

Míg 2012-ben az összes munkavállaló között ez az arány 37 százalék volt, mára ez 57 százalék, így a magyar dolgozók többsége egészségmegőrző vizsgálatokra magánrendelőkbe jár. A kutatások adataiból az derült ki, hogy a fizetős orvosi ellátásra nem maguktól mennek az emberek, hanem a munkáltatók ösztönzik őket erre az Union Biztosító felmérése szerint.

A privát, pénzügyi alapú egészségbiztosítás Magyarországon 2012-óta adó- és járulékmentes.

Ez még nem jellemző Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az aktív magyarok 15 százaléka kap valamilyen magánegyészségügyi biztosítást. Ez azt jelenti, hogy ezek a szolgáltatások még a cafeterián keresztül is a magyar lakosság töredéke számára elérhetőek csak, hiszen a vállalkozók, őstermelők, nyugdíjasok, tanulók, munkanélküliek, nyugdíjasok így is kimaradnak ezekből.

Az Európai Unióban leginkább Nagy Britanniában, illetve Kelet- és Dél-Európában részesülnek nagyobb kedvezményekben a magánbiztosítók.