Így kell áttérni az ötszázalékos áfára

Freshii, fast-casual, egészséges gyorsétterem
Vágólapra másolva!
2018. január 1-től az étkezési szolgáltatások kedvezményes áfakulcsa 18-ról 5 százalékra csökken. Ezt az alábbak szerint kell és lehet alkalmazni.
Vágólapra másolva!

Akkor lehet alkalmazni, ha a jogszabályban előírt szolgáltatások jegyzékének megfelelő szám alá tartozik a cég, tényleges szolgáltatást kell nyújtani, a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A feltételek konjunktív feltételek, vagyis ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.

Illusztráció Forrás: Freshii

Az átmeneti rendelkezések szerint az új kulcsokat azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben a teljesítés időpontja 2018. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik. Amennyiben az étkeztetési szolgáltatás esetében 2018. január 1-je előtt előleg fizetésére (jóváírására, kézhezvételére) kerül sor, úgy az előleg vonatkozásában a 2017. december 31-ig hatályos adómértéket kell figyelembe venni. Ha az előleg jóváírása, kézhezvétele 2018. január 1-jén vagy azt követően történik, már a kedvezményes, 5 százalékos adómértéket kell alkalmazni.