Csökkenő adókulcsokkal és ügyfélbarát adóigazgatással indult az év

TÁRGY HASZNÁLATI TÁRGY levél adóbevallás
Budapest, 2014. május 20. Egy férfi személyi jövedelemadó-bevallást ad fel a budapesti 62-es postán 2014. május 20-án. Ma éjfélkor lejár a bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, újabb termékekre és szolgáltatásokra terjesztették ki a kedvezményes, 5 százalékos áfa-kulcsot, miközben az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítése érdekében számos adóigazgatási eljárásban is kedvező változások léptek életbe.
Vágólapra másolva!

Közel tucatnyi, az adózást érintő törvényváltozás lépett hatályba január elsejével, közülük a fontosabb módosításokra hívta fel a figyelmet a BDO Magyarország.

Öt százalékra csökkent az általános forgalmi adó kulcsa az internet-hozzáférési szolgáltatások, az emberi fogyasztásra alkalmas halak és egyes haltermékek, valamint a Braille-írógépek, -nyomtatók és -kijelzők esetében. Szintén a kedvezményes áfakulcsot kell alkalmazni az étkezőhelyi vendéglátásban fogyasztott ételek és a helyben készített alkoholmentes italok forgalmazása során.

A munkáltatók számára kedvező fejlemény, hogy 22-ről 19,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, valamint ezzel párhuzamosan a (korábban 22 százalékos) egészségügyi hozzájárulás (EHO) kulcsa is.

A legfontosabb adózást érintő változások Forrás: MTI/Marjai János

A személyi jövedelemadót érintő idei változás, hogy mostantól a magánszemélyeknek az egyházak javára tett egyszázalékos felajánlása nem csupán az adott adóévre vonatkozik, hanem folytatólagosan érvényben marad annak módosításáig, illetve visszavonásáig.

Ingatlan-bérbeadás esetén megszűnt az 1 millió forint feletti jövedelem esetén fizetendő 14 százalékos EHO. Kedvezőbb irányba változtak továbbá a mobilitási célú lakhatási támogatás feltételei is.

A kisvállalati adó (kiva) az előző évi 14 százalékról 2018-ban 13 százalékra csökkent.

Az iparűzési adóban a sportvállalkozások kaptak jelentős adókönnyítést: ezek sporttevékenységgel összefüggő bevételei (például belépőjegyek eladása, reklám- és szponzori bevételek) nem képeznek iparűzésiadó-alapot.

Az adók csökkenése mellett az adóigazgatási eljárások is ügyfélbarátabbak lettek.

Ettől „a jogalkotó az eljárások hosszának rövidítését, az adminisztráció csökkentését, a szolgáltató jelleg erősítését, valamint az önkéntes jogkövetők támogatását várja" - mondta Orbók Ilona, a BDO Magyarország adópartnere.

Az új szabályozás értelmében például alapesetben idéntől egyetlen vizsgálat időtartama sem húzódhat egy évnél tovább.

Az észrevételre nyitva álló határidő adóellenőrzések esetében 15-ről 30 napra emelkedik, ugyanakkor jogvesztővé válik. Tekintettel arra, hogy ez a jogorvoslati lehetőség a fellebbezéssel ellentétben ingyenes, az 'új tény/körülmény tilalmát' pedig mind a fellebbezés, mind az új eljárás során bevezették, az észrevételezési szakaszt még inkább célszerű érdemben kihasználniuk az adózóknak.

Új jogintézmény a feltételes adóbírság,

amely szerint, ha az adózó lemond a fellebbezésről és esedékességig megfizeti az adókülönbözetet, akkor mentesül a kiszabott adóbírság 50 százaléka alól. A társaságoknak érdemes átgondolniuk azonban, hogy mikor élnek ezzel a lehetőséggel, mivel e kedvezmény igénybe vétele esetén elesnek például a felügyeleti intézkedés lehetőségétől.

Kiemelt szerepet kap a kezdő vállalkozások támogatása: az új adózók az első hónapban ingyenes tájékoztatást kaphatnak adókötelezettségeikről, és hat hónapos mentorálásban is részt vehetnek.

Az új szabályozásban emellett megjelenik a megbízható adózok közzététele: ez a státusz a jövőben nyilvános információ lesz.