Sokan igazolnák tanúkkal utólag a hiányos útnyilvántartást

Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS határátkelő kamion KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY közúti ellenőrzés pénzügyőr SZEMÉLY
Ártánd, 2014. április 29. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőre közúti ellenőrzésre megállít egy kamiont az ártándi határátkelőhely belépési oldalán 2014. április 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A NAV által feltárt ellenőrzési megállapítások szerint az egyéni vállalkozók körében gyakori probléma a jogszabályi követelményeknek és a valóságnak nem megfelelő, főként hiányos útnyilvántartás vezetése az adóhatóság szerint.
Vágólapra másolva!

Az elsőfokú bíróság és a Kúria számos eseti döntésében kifejtette, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja törvény) rendelkezései kogens (kötelezően alkalmazandó) és tételes felsorolást rögzítenek arról, hogy a gépjármű költségelszámolásához milyen okirattal kell rendelkezni és annak milyen adatokat kell tartalmaznia, írja az Adózóna.hu.

Abban az esetben, ha a törvényben felsorolt tartalmi kellékek közül akár csak egy is hiányzik, az útnyilvántartásra jogszerűen nem lehet költségelszámolást alapozni.

A törvény értelmében függetlenül attól, hogy a vállalkozás melyik költség-elszámolási módot alkalmazza, az útnyilvántartást/menetlevelet járművenként kell vezetni, és abban fel kell tüntetni az üzemi célú futás kezdő és záró kilométeróra-állását.

illusztráció Forrás: MTI/Vajda János

Az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell továbbá a gépjármű típusát, forgalmi rendszámát, a fogyasztási normát, a kilométeróra állását az év első és utolsó napján (amennyiben a költségelszámoláshoz szükséges, akkor ezt az adatot havonta kell bejegyezni), az utazás időpontját (a valóságnak megfelelően), az utazás célját (honnan hova történt az utazás), a felkeresett üzleti partner(ek) megnevezését, a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát. Mindezeken túl tartalmazhatja az előzőekkel kapcsolatos üzemanyag-vásárlás időpontját és költségeit is.

Az adózók sok esetben a hiányos, illetve valótlan adattartalmú útnyilvántartásaikat utólag (tanúkkal, kimutatásokkal, jelenléti ívekkel, szerződésekkel) kívánják bizonyítani, erre azonban nincs lehetőség.

illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Kúria kimondta, hogy ahol jogszabály meghatározott tartalmú nyilvántartás vezetését írja elő gépjárművenként a költségelszámolás alapdokumentumaként, ott nem lehetséges a nyilvántartás hitelességét utólag, más bizonyítékokkal alátámasztani, a szabályszerű nyilvántartás egyéb módon nem pótolható.

A jogszabályi követelményeknek nem megfelelő útnyilvántartás esetében

becslési eljárássem alkalmazható a gépjármű-üzemeléssel összefüggő költségek megállapítására,

hiszen azzal az adóhatóság az adózók törvény által kötelezően előírt igazolási kötelezettségét venné át. A jogszabályi követelményeknek nem megfelelő útnyilvántartása esetén az adott költség nem vehető figyelembe, azaz úgy kell tekinteni, mintha az adózó nem vezetett volna útnyilvántartást - fogalmaz a NAV közleménye.