Tenki Réka és Nagy Ervin is feltűnik a közmédia új sorozatában

Kétrészes Mária Terézia-film, Duna televízió
Vágólapra másolva!
Mária Teréziáról szóló kétrészes történelmi filmet sugároz pénteken és szombaton a Duna televízió.
Vágólapra másolva!

A Mária Terézia című alkotást a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia közösen készítette.

Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgatója elmondta: példaértékű a koprodukció, mivel a négy ország még sosem készített közösen filmet, főleg nem ilyen nagy volumenű és költségvetésű alkotást.

Forrás: Julie Vrabelova

"Mária Terézia mély nyomokat hagyott mind a négy ország kultúrájában" - mondta Medveczky Balázs, aki szerint a három hónapos, többnyire cseh helyszíneken zajlott forgatás eredményeként nagyon szép, mozivászonra kívánkozó kiállású, izgalmas televíziós film született az együttműködésből.

A szlovák, a cseh és az osztrák közmédia már levetítette a filmet, amely eddig mindenhol átlag felett teljesített a nézettséget tekintve - emelte ki Medveczky, aki beszélt arról is: reményeik szerint az együttműködésnek lesz folytatása a jövőben is.

Forrás: Julie Vrabelova

A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készített minisorozatot Miroslava Zlatníková forgatókönyve alapján az Egyesült Államokban élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte.

Forrás: Julie Vrabelova

A kétszer százperces alkotás Mária Terézia fiatal korától császárnővé koronázásán keresztül követi végig az uralkodó sorsát egészen magyar királynővé választásáig.

Forrás: Julie Vrabelova

A Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film, az MR Film, a Maya Production és az MTVA koprodukciójában megvalósult film címszerepét az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja. Mellette cseh, szlovák, osztrák és magyar színészek is szerepet kaptak, köztük Tenki Réka, Nagy Ervin, Rátóti Zoltán és Adorjáni Bálint.