A kötvénykirály szerint beköszönt a medvepiac

medve jegesmedve hó hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Megkongatta a kötvénypiaci vészharangot Bill Gross, a terület legendás befektetője. Az amerikai 10 éves lejáratú állampapír hozama ugyanis nagyjából 10 hónapos csúcsra ért, ami a guru szerint a medvepiac kezdetét jelenti.
Vágólapra másolva!

A benchmark amerikai állampapír hozam kedden átlépte a lélektani határnak számító 2,5 százalékos szintet és tavaly március óta először megütötte a 2,55 százalékot. Közép-európai idő szerint szerda délután a kötvényhozam további 1,5 százalékos erősödést mutatott.

Ebben a környezetben a kötvénykirály, Bill Gross úgy nyilatkozott, több mint 25 év után a kötvénypiaci medve végre elért minket. A háttérben elsősorban az áll, hogy a Bank of Japan mindenki meglepetésére visszafogta a hosszú lejáratú állampapírok vásárlását, ami átfogó hatást gyakorolt a piac egészén – írja a Bloomberg.

Bár a japán jegybank lépéséből még nem következik egyértelműen, hogy a szigetország felhagyna az extrémen alkalmazkodó politikájával, a befektetők egy újabb arra utaló jelet kaptak, hogy

a központi bankok egyre inkább kihúzzák magukat a globális piacokról.

Gross reakciója egyébként következetes volt, mivel már tavaly közölte, ha a 10 éves lejáratú amerikai állampapír tartósan 2,4 százalék fölött marad, az már a medvepiac jelének tekinthető.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozamának alakulása Forrás: investing.com

Ezzel együtt viszont olyanok is vannak, akik úgy vélik, még elég korai a közel három évtizede tartó bikapiac végéről beszélni. Scott Minerd, a Guggenheim Partners vezető befektetési szakembere például jelezte, a jelenlegi hosszú távú trend folytatódni fog a kötvénypiacon, amíg a 10 éves amerikai papír hozama nem haladja meg a 3 százalékot. Ráadásul hozzátette, ha ez a forgatókönyv megvalósul, a hozamok még akkor is eshetnek egy nagyot.

Bár a medvepiac értelmezéséről szóló viták fontosak, a kötvénypiaci befektetők számára sokkal érdekesebb, hogy ezen a héten összesen 60 milliárd dollár értékben tartanak aukciót amerikai, brit, japán és német állampapírokból. Ezek során pedig kiderül, milyen étvággyal vásárolnak a befektetők a jelenlegi szinteken. Az USA-ban egyébként kedden az átlag fölötti kereslet mutatkozott a 3 éves papírokra, de a szerda izgalmasabb lesz, amikor is 20 milliárdos aukciót tartanak 10 éves lejáratú kötvényekből.

Az amerikai állampapír-kibocsátás várhatóan bővülni fog 2018-ban, amit az USA költségvetési hiánya és a frissen elfogadott adóreform is támogat.

Mindazonáltal az alacsony kötvénypiaci hozamkörnyezet egyre jobban veszítheti el a támogatását, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mellett más nagy jegybankok is leépítik a mérlegeiket és a kötvényvásárlásaikat.