Az első hárommilliót csak levélben lehet követelni

Working at home Beautiful Using Laptop Wireless Technology Debt New Business One Woman Only Young Women Women Females Busy Copy Space Surfing the Net Love At First Sight Multi-Tasking Paying E-Mail 30-39 Years Adult Typing Smiling Sitting Looking Eating W
Close up of a young woman sitting in kitchen and going through her financials
Vágólapra másolva!
Eddig sem volt tanácsos könnyelműen venni, 2018-tól azonban még inkább oda kell figyelni a fizetési meghagyásos ügyekre. Az idén ugyanis emelkedik az így követelhető tartozások összeghatára, a többi szigorú szabályozás azonban marad a régiben.
Vágólapra másolva!

A fizetési meghagyások kibocsátása azért került évekkel ezelőtt a közjegyzőkhöz, hogy az alacsony értékű követeléseket érintő ügyek, úgynevezett tyúkperek ne a bíróságokat terheljék, és az eljárás a lehető legnagyobb mértékben legyen automatizált. Így az egymillió forintot el nem érő követeléseket egyszerű módszerrel el lehet indítani.

A formai feltételek teljesülése elegendő a folyamat indításához

A követelések elindításához csak egy közjegyzőt kell választani, aki kibocsátja a fizetési meghagyást. A közjegyző nem vizsgálja sem a követelés jogosságát, sem egyéb körülményt, ha a technikai részletek megvannak, megy a fizetési meghagyás.

A formai feltételek teljesülése esetén, a közjegyző megindítja az eljárást Forrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Ha az adós vitatja a követelést, amihez természetesen joga van, bíróság elé kerül az ügy, ahol részletesen be lehet mutatni, miért nem ért egyet a követeléssel.

Nagyon fontos, hogy ha nem jelzi az adós, hogy nem ért egyet a fizetési meghagyásban foglaltakkal, akkor a követelés automatikusan hatályba lép. Ezt követően pedig már sehogyan sem lehet vitatni és megakadályozni a követelt összeg behajtását.

A statisztikák alapján az esetek túlnyomó többségében nem vitatja az adós a követelést.

Nyilván javarészt azért, mert a követelés jogos. Ilyen esetben az adós inkább gyorsan kifizeti a tartozást, hiszen ha az eljárásba bekapcsolódik a végreható is, akkor annak a költségét is neki kell állnia – és ez nem két forint. Van példa ugyanakkor arra is, hogy az adós egyszerűen elfelejti, nem törődik a kiküldött meghagyással.

Sok cég fel sem bontja az ilyen leveleket, elvégre mit akarhat egy közjegyző? Biztos nem fontos, és az értesítés a kukában landol.

Utólag pedig már hiába akar intézkedni, a követelés jogerős lesz.

Egy nagyobb összegű követelés esetében a cégek különösen rosszul járnak, hiszen esetükben nem fogadható el semmilyen méltányosság. Ha az adós egy magánszemély, akkor a megélhetéshez elengedhetetlen összeget a számláján kell hagyni, és a lakását is csak végső esetben árverezik el. Egy cégnél más a helyzet, ott nem kell figyelembe venni a lakhatáshoz való jogot, sem azt, hogy a követelés behajtását követően a cég egyáltalán működőképes marad-e.

A szabott határidő után, már késő vitatni a tartozás jogosságát Forrás: 123RF

Hárommillió forintig nincs bíróság

Különösen fontos, hogy mindenki odafigyeljen a fizetési meghagyásokra, mert az idén hárommillió forint alatti követelésnél csak így lehet eljárni, bíróságra csak az eleve hárommillió forintot meghaladó tartozással lehet menni.

Ez a változás csak részben érinti azokat, akik fizetési meghagyást akarnak kibocsátatni.

Itt magasabb összegről eddig is lehetett kérni fizetési meghagyást, az idén csak a bírósági küszöb emelkedik.

Az már annál inkább fontos, hogy az egyszerűsített eljárásban követelhető összeg felső határa is változik: legfeljebb 30 millió forintot lehet így követelni.

Korábban ez 400 millió forint volt – az adatok alapján egyébként elenyésző volt a több millió forintot meghaladó fizetési meghagyások száma. Ez mindenképpen jó hír azoknak, akik hajlamosak kidobni a leveleket bontatlanul – bár 30 millió forint váratlan követelésével is meg lehet roppantani egy céget, magánszemélyekről nem is beszélve.