Újra recesszióba csúszhat Oroszország

RED SQUARE Oroszország Moszkva Vörös tér
People walk across Red Square during a snowfall in Moscow on October 9, 2015. AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKOV
Vágólapra másolva!
Miután az orosz gazdaság a 21. századi történetének leghosszabb recessziós időszakát produkálta, úgy tűnik, a talpra állás mindössze egy rövid szünet volt a nehézségek közepette. Oroszország ugyanis valószínűleg újra technikai recessziótól szenved.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb energia exportőrének számító Oroszország a tavalyi év utolsó két negyedévében (negyedéves alapon) valószínűleg csökkenő GDP-t produkált a JPMorgan szerint. Ha ez így van, akkor az orosz gazdaság technikai recesszióba került. A háttérben a gyenge fogyasztói aktivitás, illetve az ezzel összefüggő bukdácsoló ipari termelés állhat – írja a Bloomberg.

A rövid felívelés

Az orosz GDP azonban az egy évvel korábbi szinthez képest még mindig erősebb, ahogy a jegybank 1,7 és 2,2 százalék közé teszi a tavalyi növekedési rátát. Ráadásul az orosz központi bank szerint az idei évben folytatódhat a hasonló ütemű bővülés.

Noha még nincsenek hivatalos adatok az év végi teljesítményről,

a Barclays elemzője is úgy látja, hogy az orosz növekedést egyszeri tényezők hajtották, melyek már kifutottak.

Liza Ermolenko szerint úgy tűnik, a kibocsátási rés lényegében bezárult, vagyis nem igazán van már terep a további talpra állás előtt.

Csak rövid szünet lehetett az orosz gazdaság talpra állása Forrás: AFP

Bár az orosz olajkitermelés az elmúlt időszakban szépen alakult, a relatíve olcsó olajár, illetve a nyugati szankciók együttesét Oroszország valószínűleg csak a tavalyi év első felében tudta kivédeni. A JPMorgan mellett pedig már egy orosz hitelintézet is utalt arra, hogy az igen erős első félév után a második hat hónap (de különösen szeptember, október és november) meglepően gyenge gazdasági teljesítményt hozhatott.

Elnöki optimizmus, elemzői pesszimizmus

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten úgy nyilatkozott, hogy a gazdaság még mindig felívelésben van, kiemelve a vártnál jobban szűkülő költségvetési hiányt, illetve a növekvő arany- és devizatartalékokat. Mindazonáltal Putyin nem említette a széleskörű kibocsátás-csökkenést. Ez utóbbi azonban kiemelt szerepet kapott abban, hogy a JPMorgan úgy számoljon,

2017 utolsó három hónapjában a szezonálisan kiigazított GDP-zsugorodás nagyjából 1,5 százalékos lesz az előző negyedévhez képest.

Július és szeptember között a GDP 0,2 százalékkal csökkent. Az orosz gazdaság egyébként 2015 óta nem szenvedett technikai recessziótól.

A nemzetközi elemzők nem osztják Putyin optimizmusát Forrás: AFP/Sergei Karpukhin

Putyinnal ellentétben az orosz Gazdasági Minisztérium kommentálta az ipari kitermelés csökkenését, és részben az év végi meleg időjárást, részben az olajkitermelés visszafogását hibáztatták. Az ipari termelés novemberi esése csak a második alkalom volt 2017-ben, miután októberben nullás növekedést produkált a szektor.

Mindazonáltal hangsúlyozni kell, hogy az adatközlések kissé zavaróak lehetnek, mivel Oroszország hivatalosan csak éves bázison számolja a GDP változását.

Ezen kalkuláció szerint a növekedés a tavalyi második negyedévben érte el a 2,5 százalékos csúcsot,

mielőtt gyengülni kezdett a következő három hónapban. Míg éves bázison a növekedés várhatóan 1,9 százalékos volt az október és december közti negyedévben, és az idei első negyedévben maradhat a pozitív tartomány, a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint 2018 utolsó három hónapjáig így is enyhe zsugorodás várható majd.