Itt a megoldás a fiatal főnök - idős beosztott viszonyra

fiatal főnök, idős beosztott illusztráció
Vágólapra másolva!
Az amerikai Forbes vendégszerzője, aki egyben karrier-tanácsadó is, maga is átélte ezt a szituációt. Most megemlít pár tippet, amivel sikeresen kezelhető ez a helyzet.
Vágólapra másolva!

Ashley Stahl, az amerikai Forbes vendégszerzője 23 évesen tartotta első vezetői értekezletét a Pentagonban, és saját tapasztalataiból is merített, amikor összefoglalta a legfontosabb szempontokat a sikeres fiatal főnök - idős beosztott munkakapcsolathoz - írja a Forbes.hu.

Tippek fiatal főnök és idős beosztott viszonyának normális fönntartására Forrás: Shutterstock

Stahl az alábbi alapelveket javasolja betartani:

A vezető ne önmagára, hanem a beosztottakra figyeljen!

A csapatnak nem kell szeretnie a főnököt, vagy barátkoznia vele. A beosztottak viszont értékelni fogják, ha a főnök figyel a visszajelzéseikre.

A vezető éljen az idősebbek tapasztalatával!

Az akár több évtizednyi előnnyel bíró munkatársak munkatapasztalatait érdemes felhasználni. A vezető saját ötleteivel történő megújítás helyett hallgassa meg az idős beosztottakat és támaszkodjon rájuk.

Az idősek is motíválhatóak, de meg kell találni, hogy mivel!

Egy fiatal főnök - már csak a generációs különbség miatt is - teljesen mást tarthat motíválónak egy idős munkavállaló számára, mint maga a munkavállaló. A csapat megismerése során a fiatal vezető mérje fel a lehetséges motívációkat a munkában.

Mentorálás

Ha a fiatal főnököt zavarja az idősebb generációk elmaradása például a digitális eszközök kezelése terén, akkor dolgozzon ki készségfejlesztő mentor rendszert, ahol az idős beosztottak új készségekhez juthatnak úgy, hogy közben nincsenek alá-fölérendeltségben.

A vezető maradjon vezető

Minden eddigi tanács mellett fontos, hogy a vezető vezetőként viselkedjen, így az életkorától függetlenül követelje meg a pontos, hatékony munkát és a határidők betartását.