Jól szerepeltek a magyarok a Cirkuszfesztiválon

cirkuszfesztivál Vellai Krisztina
Budapest, 2018. január 14. Vellai Krisztina, a Newcomer kategória második helyezettje a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjátadó gáláján a Fővárosi Nagycirkuszban 2018. január 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Jól  szerepeltek a magyarok a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, második, harmadik helyezést és különdíjat is kaptak. Fehér Ádámot és Kassai Benjámint meghívták az olaszországi fesztiválra is meghívták. A győztes egy mongol, és egy kínai csoport lett. 
Vágólapra másolva!

A mongol Nomuna csoport és a kínai Chinese National Acrobatic Troupe nyerte a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált, a magyar versenyzők, Fehér Ádám és Kassai Benjámin bronzérmesek lettek. Az idei fesztiválon három ezüst és négy bronz díjat osztottak ki.

A mongol Nomuna csoport lett a győztes Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezüst Pierrot díjat kapott a lett Andrejs Fjodorvs kutya és galamb számáért, az orosz Duo Funcoholics kínai rúdszámáért és a Without Socks orosz bohóctrió.

A zsűri bronz díjjal tüntette ki Fehér Ádámot és Kassai Benjámint kínai rúdszámukért,

az orosz Group Galleat levegőszámukért, az ukrán Stanislav Vysotskyit zsonglőr számáért és a kubai Duo Solyst handstand számukért. A győzteseknek járó Pierrot díjakat az egyhetes seregszemlét záró vasárnapi gálaműsor végén adtak át a Fővárosi Nagycirkuszban.

Nemzetközi szakmai zsűri döntött a díjakról

A díjakról a nemzetközi szakmai zsűriben Eugene Chaplin elnökségével Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil produkciós igazgatója, Paul Bernhard, az osztrák Roncalli Cirkusz igazgatója, Laszlo Endresz, a brit Blackpool Tower Circus igazgatója, Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora, Lyudmila Schevchenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkuszigazgatója és Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója döntött.

A gálán a Newcomer Show darabjait is díjazták: az első helyezett a High5 csapata lett gumiasztalszámáért, a

második Vellai Krisztina levegőszámával,

a harmadik helyezést a Golden Pyramid erőemelő-száma kapta. Díjazták továbbá a Lyrical Circus Late-Night Show produkcióit is: itt az első helyezett az Xtreme Balance erőemelő trió lett Romániából, a második Aliona Klimovich lábzsonglőr Fehéroroszországból, a harmadik pedig a Duo Romance rúdszáma Romániából.

A magyarok is remekeltek a Cirkuszfesztiválon: Fehér Ádám és Kassai Benjámin bronzérmesek lettek. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Budapest főváros különdíját Richter Flórián és Richter Kevin kapta.

A nagydíjak mellett a zsűri tagjai és különböző szakmai szervezetek számos különdíjat is átadtak a versenyprogramban és a különböző kapcsolódó előadásokon szereplő művészeknek szombat este a Vajdahunyad várában rendezett fogadáson. Kitüntetést kapott a versenyprogram előadásainak nyitószámában bemutatott lovas szabadidomítás számért Richter Flórián, aki a kazahsztáni Capital Circus of Astana különdíját vehette át, a produkcióban szereplő fia, Richter Kevin pedig az Európai Cirkusszövetség (European Circus Association - ECA) elismerését kapta. Fekete Pétert, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját a Lyrical Circus - Late Night Show című kísérőprogram rendezéséért tüntették ki a Firebird Production különdíjával, a fesztivál egyetlen magyar versenyzőiként induló Fehér Ádám és Kassai Benjamin kínai rúdszáma pedig a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíját kapta. Az ifjú artisták emellett

meghívást kaptak az olaszországi fesztiválra is.

A Közép-európai Cirkuszművészeti Szövetség (CECA) artistaművészekből álló zsűrijének három különdíját Fekete Péter adta át az üzbég Hametov Triónak, az ukrán Duo Feelingnek és az argentin Agustin Viglione-nek. A cirkuszfesztivált számos más program kísérte: cirkuszművészek adtak izgalmas előadásokat a Nemzeti Színházban, a Trafóban és a Várkert bazárban, a MACIVA Művésztelepe és a Fővárosi Nagycirkusz pedig több formabontó összművészeti produkciónak adott otthont. A budapesti kőcirkusz előtt egész héten át látható volt az

európai cirkuszművészet 250 éves történelmét feldolgozó kiállítás,

valamit a nyitónapon levetítették a tavaly 100 éves korában elhunyt, Tihany művésznéven ismert Czeisler Ferenc cirkuszművésznek emléket állító dokumentumfilmet is.

Vellai Krisztina, a Newcomer kategória második helyezettje Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hét során továbbá sor került a European Circus Association (ECA) szakmai konferenciájára is, amelyen neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek vitatták meg a cirkuszpedagógia módszereit és lehetőségeit. A fesztivál legjobb produkcióiból válogató Győztesek karneválja című előadást január 20-tól március 11-ig láthatják a nézők a Fővárosi Nagycirkuszban.