Kemény évek várnak a brit gazdaságra

Horizontal ILLUSTRATION PARLIAMENT CLOCK NATIONAL FLAG
A Union flag flies in the wind in front of the Big Ben clock face and the Elizabeth Tower at the Houses of Parliament in central London on November 3, 2016. The High Court struck a blow Thursday to the British government's plans for leaving the EU, ruling it must seek parliament's approval before starting exit talks. The ruling raises the prospect of a protracted parliamentary debate before then, in a chamber which overwhelmingly opposed Brexit and may seek to soften the break with the EU. / AFP PHOTO / Niklas HALLE'N
Vágólapra másolva!
Még legalább két évig nem fog felpattanni az Egyesült Királyság gazdasági növekedése, ahogy igencsak gyengélkedik az ország fogyasztói aktivitása. A brit jegybanktól azonban így is kamatemelésre számítanak az elemzők.
Vágólapra másolva!

Erős pesszimizmus uralkodik az elemzők körében a brit gazdaság jövőjével kapcsolatban. A növekedési előrejelzés mediánja ugyanis maradt 1,4 százalékon, és a gazdaság várhatóan nem is fog érdemben bővülni 2019-ben sem. Bár a tavalyi 1,6 százalékos GDP-növekedés meghaladta a korábbi várakozásokat, még így is a leglassabb ütem volt az elmúlt öt évben – írja a Bloomberg az idei első, brit gazdasággal kapcsolatos felmérése alapján.

Az Egyesült Királyság gazdasága tavaly kezdett el szenvedni, amikor a font brexitszavazás utáni gyengülése már a fogyasztók számára is érezhetően megdobta az inflációt. Ez azonban nem tartotta vissza a jegybankot attól, hogy egy évtized utána először kamatot emeljen. A felmérés szerint idén még egy szigorítás várható, amely a Scotiabank szerint akár már májusban bekövetkezhet.

Fogyasztók és árak

A kedden közreadott friss inflációs adatok megfeleltek az elemzői várakozásoknak. Kiderült ugyanis, hogy decemberben

a fogyasztói árak éves alapon 3 százalékkal emelkedtek, szemben a novemberi 3,1 százalékkal, amely öt és fél éves csúcsnak számított.

Noha ez a növekedési ütem relatíve kedvezőnek számít, még mindig meghaladja a Bank of England 2 százalékos célját, és mivel erősebb a jövedelmek növekedési rátájánál, tovább ronthatja a fogyasztói aktivitást. A tisztított maginfláció egyébként 2,5 százalékos volt, szemben a 2,6 százalékos elemzői konszenzussal, illetve az egy hónappal korábbi 2,7 százalékos adattal.

Az infláció és a gyenge fogyasztás a jegybank helyzetét is megnehezítheti Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Mindemellett

a háztartások fogyasztása előreláthatóan 1,2 százalékkal gyengül majd ebben az évben, és 2019-ben is csupán 1,3 százalékos felpattanás várható.

Összevetésképpen, 2016-ig a fogyasztói aktivitás átlagos növekedése 2,3 százalékos volt.

Jegybanki kérdések

Amennyiben a bérek emelkedésnek indulnak, és a fogyasztás is erősödik, az arra ösztönözné a Bank of England döntéshozóit, hogy már az idei negyedik negyedév előtt megemeljék a kamatszintet a jelenlegi 0,5 százalékról – vélik a kutatásban résztvevő egyes közgazdászok. Néhányan ezzel szemben úgy számolnak, hogy a központi bank még két évet várni fog a kamatok szigorításával.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója Forrás: AFP/Jonathan Brady

Ezzel együtt a felmérések mediánja arra utal, hogy

a következő kamatemelés az idei év utolsó három hónapjában várható,

de 41-ből 10 közgazdász arra számít, akár már az idei második negyedévben is jöhet a szigorítás. Ez pedig igencsak felértékeli a Bank of England májusi kamatdöntő ülésének fontosságát, amikor is a központi bank frissíti a saját előrejelzését.

Az egyik leginkább agresszív prognózist a Scotiabank elemzője, Alan Clarke fogalmazta meg. Szerinte ha a növekedési kilátások javulnak, az infláció csökken, a bérek pedig emelkednek, akkor novemberben egy második kamatemelést is behúzhat a brit központi bank.