A fontot még a dollár sem menti meg

kamat, hozam, kötvény, profit
bank of england banking british british currency CURRENCY money buying commercial detail FINANCE focus BLUR differential focus focus techniques fortune
font (GBP) kamat, hozam, kötvény, profit
Vágólapra másolva!
Noha a font a héten a brexit óta nem látott magasságba emelkedett az amerikai dollár ellenében, egyes elemzők óvatosságra intik a túlzottan optimista befektetőket. A gyenge dollár ugyanis valószínűleg nem lesz elég a font felemelkedéséhez.
Vágólapra másolva!

Miközben sokaknak úgy tűnhet, hogy a brit fizetőeszköz újra erőre kapott, a dollárral szembeni izmosodás elsősorban a zöldhasú gyengeségének, mintsem a font erejének tudható be – mondja a Société Générale stratégája, Kit Juckes.

Ha megnézzük a kereskedelmileg súlyozott mutatót, az látszik, hogy

a font valójában nem mozdult el érdemben a hosszú távú tartomány aljáról

– idézi a Bloomberg Juckes figyelmeztetését. Ráadásul a kereskedelmileg súlyozott érték szempontjából az euró teljesítménye sokkal fontosabb a font számára, mint a dolláré – tette hozzá a szakember.

Tekintve, hogy a friss brit makroadatok vegyesen alakultak, a brexittel kapcsolatos tárgyalások pedig még mindig nem győzték meg a piacokat, amennyiben a dollár elkezdene talpra állni, az gyorsan semmissé tenné a font közelmúltban mutatott erősödését.

A font/dollár árfolyam alakulása Forrás: investing.com

Egy ilyen forgatókönyvre pedig minden esély megvan – mondja a Banco Santander devizastratégája, Stuart Bennett. Az amerikai gazdaság ugyanis erős, a kamatok várhatóan emelkedni fognak, az euró/dollár árfolyam erősödésére kötött fogadások pedig már a csúcson vannak – jelezte Bennett.

Van azonban egy technikai szint is, amelyre az elemzők kiemelten figyelnek. Szerdán ugyanis a font megütötte az 1,3942-es szintet a dollár ellenében, amire a brexit óta nem volt példa. Juckes azonban hangsúlyozta,

a hét kulcsfontosságú szintje az 1,3850 dolláros árfolyam, mivel ha a font ez alatt fejezi be a kereskedést, az shortolásra ösztönözheti a befektetőket.

Ezzel együtt a piaci adatok arra utalnak, hogy a befektetők bíznak a font talpra állásában. Ezt támasztja alá, hogy 2014 szeptembere óta nem volt ilyen optimista a piac a brit deviza emelkedésével kapcsolatban. Ráadásul ha azt nézzük, hogy a font még az erős euróval szemben is igencsak ellenálló, akkor úgy tűnik, hogy a szigetország fizetőeszközét egyelőre támogatja a gazdasági növekedés és az enyhülő politikai kockázatok kettőse.

Vagyis jelenleg valószínűsíthető, hogy

egy komolyabb politikai sokkhatás kellene ahhoz, hogy a font érdemi gyengülés produkáljon

– olvasható ki az elemzői véleményekből. Igazán stabil talpra állásról azonban még nagyon kockázatos lenne beszélni.