103 évesen halt meg a chilei költő

Nicanor Parra
A person visits a photographic exhibition in honour of Chilean poet Nicanor Parra in Santiago, on August 19, 2014. The exhibit, made with his personal pictures, is part of the celebrations ahead of September 5 when the poet turns 100. Parra, who is also a mathematician, is considered to be one of the most important poets writing in the Spanish language. He describes himself as an "anti-poet" because his works reject the traditional refinement of most Latin American literature and instead use a more colloquial tone. AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI / AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI
Vágólapra másolva!
103 évesen, a világtól elvonulva halt meg Nicanor Parra chilei költő. Kedvelt versformája volt az antivers, ami hagyományos narratív témával indul, majd ugyanazt a világot groteszk, formabontó eszközökkel ábrázolja.
Vágólapra másolva!

103 évesen meghalt Nicanor Parra Cervantes-díjas chilei költő, akit az antiköltészet önjelölt prófétájának is hívták. A világhírű folkművész, Violeta Parra testvérének halálát Ernesto Ottone kulturális miniszter jelentette be. Parra első verseskötete 1937-ben jelent meg, hírnevet 1954-ben szerzett Poemas e antipoemas (Versek és antiversek) című kötetével.

Nicanor Parra verseiért Bob Dylan is rajongott. Forrás: AFP/Martin Bernetti

Pályáját népies, folklorisztikus románcokkal kezdte, majd szürrealista formákkal kísérletezett. Kedvelt versformája volt az antivers, ami hagyományos narratív témával indul, majd ugyanazt a világot groteszk, formabontó eszközökkel ábrázolja. Ezeket a költeményeit pesszimizmus és irónia jellemzi.

Nem csak ő volt művész a családban

Nicanor Parra 1914. szeptember 5-én született San Fabian de Alico településen, Chillan tartományban, egy egyszerű családba, amely több híres művészt is adott a világnak, köztük nővérét, Violeta Parra költőt, énekesnőt, zeneszerzőt, népművészt, a chilei Új Dal mozgalom megteremtőjét, egyebek közt a Gracias a la vida című dal szerzőjét, mely Mercedes Sosa és Joan Baez előadásában vált világszerte népszerűvé.

Nicanor Parra 2011-ben, 96 évesen, harmadik chileiként nyerte el a spanyol nyelvű irodalom legrangosabb elismerésének tekintett Cervantes-díjat a népnyelvet a hagyományos verseléssel ötvöző nagyhatású munkájáért. Akkor a spanyol kulturális minisztérium azt mondta róla, hogy bevezette a köznyelvi fordulatokat a hagyományos költészetbe,

ezt a stílust pedig Parra antiköltészetnek nevezte.


A chilei nemzeti irodalmi díjat a költő kétszer, 1969-ben és 1981-ben is megkapta, műveit sok nyelvre lefordították. Munkásságának rajongója Bob Dylan, és tisztelője volt Allen Ginsberg, a beatkorszak nagy költője is. Parra a világtól elvonulva, Las Cruces tengerparti üdülővárosban halt meg.