Durván pörög az év elején az üzleti aktivitás

kilátás hangulat fény tisztulás  üzlet
Vágólapra másolva!
A gyógyszeripartól a pénzügyi szektorig, lényegében mindenhol kiemelkedően erősen indult az év az üzleti aktivitás számára. A vállalati felvásárlások és összeolvadások ugyanis legutóbb 2000-ben, az internetbuborék idején mutattak ilyen lendületes évnyitót.
Vágólapra másolva!

Még csak három hét telt el a 2018-as évből, de a vállalati összeolvadások összesített értéke elérte a 152,5 milliárd dollárt. Az évnek ebben az időszakában ez a második legmagasabb szám 2000 óta, amikor is az internetbuborék következtében 374 milliárdos volt az év eleji összérték – írja a Bloomberg.

A háttérben a bankárok szerint az áll, hogy az amerikai vállalati adóreform,

az erős gazdasági növekedések, valamint az emelkedő részvénypiacok egyaránt magabiztossággal töltik el a cégvezetőket,

akik bátran írják alá a milliárdos tranzakciókat.

Idén eddig kiemelten jól járt a JPMorgan, mivel az amerikai nagybank vezeti a pénzügyi tanácsadók listáját. A vállalat összesen majdnem 42 milliárd dollár értékű üzletben vett részt. A lista élét általában uraló Goldman Sachs egyelőre csak a kilencedik, de még igencsak az év kezdetén vagyunk, szóval bármi változhat.

Az adóreform ereje

Ezzel pedig folytatódhat a tavaly év végén elindult erős trend, melyet elsősorban az amerikai adóreform hajtott. A 2017-es év ugyanis sokak számára kivárásra épült, mivel bizonytalan volt, Donald Trump adóreformjának terve hogyan valósul meg, és milyen hatást gyakorol majd az üzleti életben. Ahogy azonban a reformot decemberben végre elfogadták,

az üzleti világ fellélegezhetett, és a jó hangulatban beindulhatott az erős aktivitás is.

Nem véletlen tehát, hogy a tavaly háttérbe szorult észak-amerikai vállalatok most vezetik az üzleti listát. Idén eddig a bejelentett üzletek majdnem 60 százalékában volt érintett észak-amerikai társaság. Az idei év eddigi legnagyobb üzlete az volt, amikor a Dominion Energy megvette a dél-karolinai székhelyű Scanát nagyjából 14,5 milliárd dollárért – ebben az összegben az adósságok is benne vannak.

Az amerikai adóreform erősen pörgeti az üzleti aktivitást Forrás: 123rf.com

Emellett az európai célpontok kisebb vonzerővel bírtak, és mindössze 32,4 milliárd dollárt adtak hozzá a teljes üzleti aktivitáshoz. A kontinensen azonban jelentős volt, hogy a Sanofi hétfőn bejelentette, nagyjából 11,6 milliárd dollárért meg fogja venni a Bioverativ gyógyszergyártót.

Sorsdöntő üzletek

Mindez azonban szinte feledésbe is merülhet, ha összejön az idei év egyik legjobban várt üzlete.

Shari Redstone médiamágnás ugyanis újra nekifuthat a CBS és Viacom egyesítésének

– mindkét cég Redstone családjának kezében van.

Ezzel párhuzamosan pedig jelentősen meghatározhatja majd év üzleti hangulatát, hogy mi lesz az AT&T és a Time Warner 85,4 milliárd dolláros üzletének a sorsa. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium ugyanis megpróbálja megakadályozni a felvásárlást. Márciusban várható döntés az ügyben, és ha végül zöld utat kap az üzlet, akkor az komoly löketet adhat a gigacégek közti megállapodásoknak is.

A makrogazdasági tényezők kellemetlen alakulása azonban lassíthatja az aktivitást – véli a Goldman Sachs elemzője.

Különösen akkor, ha az infláció a gyorsulás jeleit mutatja, ami arra kényszeríti az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy a vártnál gyorsabban emeljen kamatot.

Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy ha beütne egy nagyobb részvénypiaci korrekció, az a Goldman szerint erősen visszafoghatná az üzleti élet lendületét.