13 érdekesség a 13 éves Jóban Rosszbanról

jóban rosszban
Vágólapra másolva!
2005 januárjában jelentek meg a Jóban Rosszban első plakátjai, akkor még nem is lehetett tudni, hogy kik vannak a képeken, és mit reklámoznak. Idővel mondatokat is kaptak a karakterek, majd feltűnt a TV2 logója és a sorozat kezdésének időpontja is. Ez volt a csatorna első saját sorozata, ami épp 13 éve van képernyőn, igaz, egy ideje a SuperTV2-n láthatják a nézők. A születésnapra összeszedtünk 13 érdekességet.
Vágólapra másolva!

1. 2005 januárjában indult a TV2 kórházas sorozata, azóta rengeteg magyar színész megfordult a Csillagvirág Klinikán és környékén. Láthatták a nézők többek közt Lengyel Tamást, Haumann Pétert, Gregor Bernadettet, Szorcsik Vikit, Liptai Claudiát, Szabó Zsófit, Vándor Évát, Csuja Imrét, Száraz Dénest, Damu Rolandot, Puskás Petit, Ullmann Mónikát és Gesztesi Károlyt.

Forrás: tv2

2. A sorozat 17 állandó szereplővel indult, akiket 900 jelentkező közül választottak ki. A 13 év alatt nagyjából 1500 szereplővel dolgozott együtt a stáb.

Forrás: TV2

3. Bár jöttek-mentek a szereplők az elmúlt 13 évben, az egyik karakter kiírása máig emlékezetes: Tamás atyát, akit Száraz Dénes alakított, villámcsapás érte és meghalt, majd a nézői panaszoknak engedve, az írók visszahozták – a visszatérés azonban nem tetszett a rajongóknak.

A jóságos és kedvelt Tamás atya arcát a sztori szerint ráoperálták egy rosszfiúra, Varga Balázsra, így egycsapásra romlott bűnöző lett, ezzel pedig nem tudtak mit kezdeni a nézők.

Forrás: TV2 Sajtószoba

4. A forgatást reggel 8-kor kezdi a stáb, és egy nap alatt 16-18 jelenetet vesznek fel. Az egy-másfél perces blokkokra akár 30-40 perc is elmehet, többször elpróbálnak egy jelenetet, mielőtt élesben rögzíti a kamera.

Forrás: Istvan Ruff

5. Az öltöztetők hihetetlen mennyiségű ruhát halmoztak fel a 13 év alatt, minden szereplőnek saját állványa van, rajta a fényképével és a nevével.

Nagyjából 680 ruhanemű és 280 pár cipő kap helyet a polcokon és a vállfákon, amelyek közül sosem dobnak ki egyet sem – akkor sem, ha esetleg már kimegy a divatból, hisz bármikor szükség lehet újra, hozhatja úgy a forgatókönyv, hogy egy korábbi szálhoz kell visszanyúlni.

Forrás: Istvan Ruff

6. A klinika a Csillagvirág útról kapta a nevét, ez az utca a valóságan is létezik, olyannyira, hogy máig ott készülnek a Jóban Rosszban beltéri jelenetei egy hatalmas stúdióban.

Forrás: EVA/Eva

7. Az elmúlt években többször cserélődött a sorozat főcíme, tán arra kevesen emlékeznek, hogy az elsőt még Tóth Vera és Tóth Gabi énekelte fel, később Tóth Vera Szolnoki Péterrel készített egy másik verziót. 2017 őszén volt a legutolsó változtatás, az ismert képkockákat akkor ismét teljesen újak váltották.

8. A Jóban Rosszban egyik emblematikus helyszíne, a Kékmacsek is rengeteg változáson esett át az évek alatt, legutóbb tavaly újult meg a sok családi, baráti, szerelmi viszály helyszínéül szolgáló kávézó.

Forrás: TV2

9. A fodrászok hetente egy liter samponnal és két flakon 500 ml-es hajlakkal gazdálkodnak, ezek rendszerint simán elfogynak. A felvétel előtt egy órával alakítják át a színészeket a sorozatbeli karakterré a sminkesek és a stylsitok segítségével.

Forrás: TV2

10. A sminkek eltávolítása is sok kelléket igényel: sminklemosó kendőből egy hét alatt ötszáz darabot dobnak ki, zsebkendőből pedig ezret is elhasználnak.

Forrás: Istvan Ruff

11. A szereplők életét egy nagyjából 20 fős írói gárda írja, egy vezető írópáros találja ki a fő történetet, a többiek részletezik, bővítik, és külön vannak olyanok, akik a párbeszédeket dolgozzák ki, akik a mondatokat a karakterek szájába adják. Az érintettek egy héttel előre kapják meg a megtanulandó szöveget, és a felvétel előtti percekben tudnak csak közösen próbálni.

Forrás: SuperTV2

12. Az írók már nagyjából egy fél évre tudják előre, hogy kinek, hogyan alakul az élete, kivel, mi fog történni. Ezt persze hatalmas titok övezi, hogy a nézőkhöz semmilyen spoiler ne szivároghasson ki.

Forrás: TMC

13. A sorozat fiktív közértjében, illetve kávézójában saját márkás termékeket árusítanak, a polcokat szemlélve olyan márkanevek tűnnek fel, mint Gerry Reed whisky és Braghini pezsgő. Ezeket az italokat a stáb dolgozóiról nevezték el, a képernyőn keresztül nem vehetők észre.

Forrás: TV2