Hogyan térjünk át a társasági adóról kivára, katára vagy evára?

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás
Vágólapra másolva!
Ezt kell tennie annak, aki társasági adózásról kisvállalati adóra, kisadózó vállalkozások tételes adójára vagy egyszerűsített vállalkozói adóra térne át.
Vágólapra másolva!

A kisvállalati adózásra (kiva) év közben bármikor át lehet térni Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló Adózóna.hu-n megjelent cikke alapján.

A társasági adóról a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) történő áttéréskor az adóhivatal jelöli meg értesítésében az adóalanyiság kezdő napját.

Az adóalanyiság választásának bejelentésével egyidejűleg a kisadózó vállalkozásnak be kell jelenteni azon kisadózó(k)nak az adatait (nevét, címét, adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét), aki(k) – a munkaviszonyt kivéve – bármilyen jogviszonyban (különösen a személyes közreműködés, a vezető tisztségviselői és a megbízási jogviszony alapján) részt vesz(nek) a kisadózó vállalkozás tevékenységében.

Nyilatkozni kell e bejelentésben arról is, hogy a kisadózó főállású kisadózónak minősül-e. A vezető tisztségviselői feladatokat nem munkaviszony keretében ellátó, a kisadózó vállalkozással megbízási jogviszonyban álló és a személyes közreműködésre köteles tagokat a kisadózó vállalkozás köteles bejelenteni kisadózóként. A kisadózó vállalkozás tevékenységében a betéti társaság, közkereseti társaság kisadózóként be nem jelentett tagja kizárólag munkaviszony keretében működhet közre.

A kisadózó vállalkozás nem alanya a számviteli törvénynek, kizárólag a bevételeiről kell nyilvántartást vezetnie, amely a bizonylatok megőrzésével is teljesíthető.

A társasági adózásról az egyszerűsített vállalkozói adózásra (eva) áttéréskor feltétel, hogy a jogi személyek valamennyi tagja magánszemély vagy MRP legyen. A választás módja, hogy az adóévet megelőző év december 20-áig bejelenti a jogi személy az adóhatósághoz a választást.

A kisadózó vállalkozás nem alanya a számviteli törvénynek, elég a bevételeiről nyilvántartást vezetnie Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A társasági adózásról bármelyik fenti adónemre való áttéréskor az adózónak az áttérés napjával új üzleti éve keletkezik, így ezen napot mérlegfordulónapnak tekintve beszámolót kell készíteni, azt közzé kell tenni és letétbe kell helyezni.

A lezárt üzleti év adatai alapján meg kell állapítani a társasági adót és be kell fizetni az adókülönbözetet. A társasági adót főszabály szerint a jogutód nélküli megszűnésre vonatkozó előírások alkalmazásával kell számítani.

További fontos részletek az áttérésről Adózóna.hu cikkében olvashatók.