Kilőtte a fontot a brit gazdasági növekedés

kamat, hozam, kötvény, profit
band rubber band stationery bank of england banking british british currency CURRENCY money BUNDLE buying commercial detail FINANCE focus B
font (GBP)
Vágólapra másolva!
Több mint négy hónapja nem látott erős hetet zárhat pénteken az angol font, ahogy a deviza újabb lendületet kapott a pénteken közzétett brit növekedési számoktól. A szigetország gazdasága ugyanis a vártnál nagyobb ütemben bővült.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta nem látott erős hetet produkálhat a brit fizetőeszköz, miután pénteken kiderült, Nagy-Britannia gazdasága 0,5 százalékkal bővült negyedéves alapon a tavalyi negyedik negyedévben, a megelőző 0,4 százalék után. Ráadásul ez az adat meghaladta a 0,4 százalékos elemzői prognózist is – írja a Bloomberg.

Éves összevetésben a szigetország GDP-je 1,5 százalékkal erősödött, ami bár alulmúlja a megelőző negyedévben mért 1,7 százalékot, azonban jobb az 1,4 százalékos elemzői konszenzusnál.

A fontot egyébként több tényező is támogatta ebben a hónapban. Ilyen volt a dollár gyengesége, illetve a piaci szereplők arra vonatkozó várakozása, hogy a brit kormány egyre jobban érdekelt egy enyhe brexitben, vagyis abban, hogy az ország kedvező megállapodások mellett hagyja el az Európai Uniót.

A font/dollár árfolyam alakulása Forrás: investing.com

A pénteki makroadatok utáni izmosodás tehát csak a már meglévő lendület megerősítése – mondta Lee Hardman, a MUFG devizapiaci elemzője. A friss hírek tovább támogatják azt a meggyőződést, hogy a brit gazdaság a vártnál jobban tud teljesíteni a brexitszavazás utáni időszakban.

Mi több, arra utaló jelek is vannak, hogy a jelenlegi növekedési lendület még inkább fokozódhat

– tette hozzá a szakértő. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a brit gazdaság teljesen megúszta a nehéz időszakot.

Közép-európai idő szerint péntek délután a font az 1,42-es szinten állt a dollárral szemben, ami nagyjából 0,7 százalékos erősödésnek felelt meg. Ez azonban enyhülést jelent ahhoz képest, hogy a növekedési adatok után nem sokkal a brit deviza 1 százalékot is izmosodott a zöldhasú ellenében.

A font ezzel ezen a héten nagyjából 2,9 százalékot emelkedett, amivel jó úton jár ahhoz, hogy szeptember óta nem látott erős hetet fejezzen be. Mi több, ahogy a befektetők egyre biztosabbak lesznek abban, hogy a brit gazdaság a brexit ellenére is képes lesz tartani magát,

egyre több piaci szereplő fogadhat a font növekvő erejére.

Ezt támasztja alá az is, hogy az adatok szerint az alapkezelők 2015 augusztusa óta nem látott mértékben fogadtak ezen a héten a font erejére.