Nem csak Istenes Bence fürdik a gyerekével

Istenes Bence: Ilyen egy igazi csibész
Vágólapra másolva!
Még a brit királyi család is fotózkodott már fürdőkádban, itthon mégis felháborodást váltott ki Csobot Adél és Istenes Bence Instagramra feltöltött képe, ahol a páros kisgyerekükkel, Nátánnal hármasban fürdik. Kíváncsiak voltunk, hogy a közös tusolás, fürdés más családoknál mennyire természetes, így 4 hazai művész is elmondta véleményét az Origónak. A laikus szülőkön kívűl Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus válaszolt arra a kérdésre, hogy vajon káros-e a gyereknek, ha meztelen szüleivel együtt fürdik a kádban. 
Vágólapra másolva!

Ahogy azt korábban megírtuk, Istenes Bence nem hétköznapi családi pillanatot osztott meg közösségi oldalán: a fotón menyasszonyával, Csobot Adéllal és kisfiúkkal, Nátánnal hármasban fürdenek, feltehetően meztelenül. A kommentelők

egy része felháborodott a képen,

mások természetesnek tartják, hogy a szülők együtt fürödjenek kisgyerekükkel. Szerkesztőségünket nem hagyta nyugodni a kérdés, így megkérdeztünk néhány kisgyerekes művészt a közös pancsolással kapcsolatos tapasztalataikről, és Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus véleményét is kikértük.

Dr. Bagdy Emőkétől azt kérdeztük, hogy fejlődéslélektanilag káros lehet-e, ha a meztelen szülők együtt fürdenek a gyerekkel, illetve melyik az a korosztály, ahol ez még felmerülhet egyáltalán. A pszichológus azt mondta, hogy a „szakmában erősen megoszlanak a vélemények, nekem fejlődéslélektani alapon határozott a válaszom.

Az egyik a 3-6 éves kor, az azonosulás (önkéntelen, szinte lekopírozó magatartás) időszaka, egyszersmind az ébredező szexuális felfedezés és izgalmak időszaka. A gyermek nagyon sok mindent nem ért, ha »magyarázzák neki«, még akkor sem, az űrt pedig a fantáziájával tölti ki. Nem »látunk a fejébe«, mit fantáziál, és persze nem is tud igazán szavakban megfogalmazni mindent, ami foglalkoztatja, csak rajzban, szimbolikus utakon képes erre. Csakhogy a szülő nem pszichológus, hogy ilyen módon utánamenjen, mi van a gyermeke lelkében bizonyos élmények nyomán.

Szerencse volna, ha segítene a nemi viselkedéssel azonosulás folyamatában, de nagy a kockázat, ezért nem javasolom. A gyermeknek megvan erre a természetes közösségi terepe, az óvodai szerepviselkedések játékaiban. Nem zavarnám meg a természetes folyamatokat a fantázia gerjesztésével. Sajnos a média eluralkodása révén úgyis

mi ne nehezítsünk ezen. A másik időszak a pubertas, de ekkorra van spontán szeméremérzés /akkor, ha nincs korai túlingerlés/. Ekkor a gyermek maga zárkózik el az együtt fürdés elől, a visszahúzódás természetes történés” - mondta Dr. Bagdy Emőke. Fontos megjegyeznünk, hogy a Csobot-Istenes baba még bőven nem éri el a pszichológus által említett 3-6 éves életkort.

Kattintson a folytatásért, és nézze meg, kiket kérdeztünk meg a gyerekkel való fürdésről!