Nem lehet trükközni a félpanzió áfájával

kocsma, pub, sör, vendéglátás, Heineken
A bottle of Heineken beer, in the city of Vitoria do Espirito Santo, southeast Brazil, on January 24, 2017. Heineken recently announced that it is in talks with Kirin to acquire the brewery business of the Japanese brewery in Brazil, a move that would challenge Anheuser-Busch InBev dominance in its largest market. (Photo by Diego Herculano/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Rendkívül vonzó, hogy az éttermi szolgáltatások áfája az idén már csak öt százalék a korábbi 18 helyett, és ez komoly agymunkára is sarkallhatja a vállalkozásokat annak érdekében, hogy bizonyos szolgáltatásaik valahogyan ebbe a kategóriába tartozhassanak.
Vágólapra másolva!

Tipikus példa erre a szálláshely-szolgáltatás. Egy komplex ajánlatban ugyanis nemcsak a szállásdíj foglaltatik benne, hanem adott esetben a reggeli is, a félpanziós ajánlatokról nem is beszélve. De mikor lehet ezeknél érvényesíteni a kedvezményes áfát? Az Adózóna szakértői szerint akkor, ha az adott szolgáltatásra érvényesek a kedvezményes áfára vonatkozó előírások: vagyis éttermi szolgáltatást kell nyújtani, saját meleg konyhát kell üzemeltetni és alkoholos italokra nem vonatkozhat.

Ez azt jelenti, hogy egy félpanziós ajánlat nem tartozik ebbe a kategóriába, hiszen ott kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásról és nem éttermi szolgáltatásról van szó. A számlát tehát nem lehet megbontani és a vacsorára, reggelire kedvezményes kulcsot alkalmazni. Ez azt is jelenti, hogy ha az árban benne van a reggeli, akkor arra nem lehet kedvezményes áfát alkalmazni.

A számlát nem lehet megbontani és a vacsorára, reggelire kedvezményes kulcsot alkalmazni Forrás: NurPhoto/Diego Herculano/NurPhoto/Diego Herculano

Lehet próbálkozni azzal is, hogy a szállást és az étkezést szétválasztja a vállalkozó, vagyis megszűnik a reggeli az árban, vagy a félpanziós ajánlat. Utóbbi azért meglehetősen negatívan hathat, hiszen az marketing szempontból egyszerűen sokkal hívogatóbb, hogy benne van valami az árban, még akkor is, ha valójában ugyanúgy kifizeti a vendég az étkezést.

Fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetben számolni kell azzal, hogy az adóhatóság rosszhiszemű joggyakorlásra is hivatkozhat, hiszen csak azért lesz megbontva az ajánlat, hogy kedvezőbb adózást érjen el a vállalkozás. Ha pedig ez bebizonyosodik, akkor a megspórolt áfát vissza kell fizetni.

Az is erősíti ezt a lehetőséget, hogy kilenc évvel ezelőtt hasonló ügyeskedések kísérték a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfájának csökkentését. Akkor a szállásadók igyekeztek minden tételt besuvasztani a szállásdíjba, így az étkezést, az uszodahasználatot, a parkolási díjat és lényegében mindent. Akkor az az állásfoglalás született, hogy szállásdíjnak, szálláshely-szolgáltatásnak minősül minden járulékos, kisebb értékű díj és fizetnivaló. Így a reggeli, a fürdőköpeny és az uszodahasználat is.

Ennek örvén ma meglehetősen nehéz lenne ennek pont az ellentétét alkalmazni és kivenni a szálláshely-szolgáltatásból mindazt, amit kilenc éve sikerült beszuszakolni.

Összességében azt kell mérlegelnie a vállalkozóknak, hogy hihető-e, életszerű-e adott részszolgáltatás kivétele a szálláshely-szolgáltatásból.

Így ha a szállodában rendre reggeliznek nem szállóvendégek, akkor a leválasztás indokolt lehet. Ám fontos, hogy ha az árban olyan reggeli, vacsora van benne, amelyet nem maga a szálláshely készít el, hanem egy másik vállalkozás – a szomszéd étterem – akkor a szálláshely által továbbszámlázott szolgáltatás semmilyen körülmények között nem adózhat öt százalékkal – mutat rá az Adózóna.